Sälenfjällens nya flygplats står redo att ta emot flygtrafik i december 2019

Bildkälla: Agnasark arkitektkontor, Scandinavian Mountains Airport Den nya flygplatsen i Sälenområdet är en jätteinvestering som står redo att ta emot flygtrafik i december 2019.
Bildkälla: Agnasark arkitektkontor, Scandinavian Mountains Airport Exteriör visionsbild över flygplatsen, som kommer att ha fyra gater.
Bildkälla: Agnasark arkitektkontor, Scandinavian Mountains Airport Drönarbild över flygplatsen.

Text: Annika Wihlborg

Scandinavian Mountains Airport är tänkt att bli en av Sveriges mest innovativa flygplatser. Just nu pågår bygget, som ligger mellan Sälen och Trysil, för fullt med en planerad öppning i december 2019.

Den nya flygplatsen blir den andra privata flygplatsen som någonsin byggs i Sverige och kommer att ha en terminalbyggnad med kapacitet att hantera fyra flighter samtidigt. I december 2019 räknar man med att kunna ta emot de första flygpassagerarna, bland annat med flyg från Göteborg, Malmö, Växjö och Ängelholm.

Tanken är att Scandinavian Mountains Airport, som ligger på gränsen till Norge och är den första som byggs i Sverige på tjugo år, ska serva såväl Sälen som Trysilfjällen. Flygplatsen ska göra dessa populära destinationer mer lättillgängliga för såväl internationella som svenska och norska besökare. Scandinavian Mountains Airport kommer att styras via ett ”remote tower”, vilket innebär att flygledningen sitter i Sundsvall, fyrtio mil bort.

Fyra gater för inrikes- och utrikesflyg

En unik faktor för just Scandinavian Mountains Airport är att flygplatsen både har initierats och ägs av 33 norska och svenska företag som är verksamma i Sälen eller Trysil med omnejd.

Terminalen får en yta på drygt 6000 kvadratmeter och kommer att bestå av fyra gater för såväl inrikes- som utrikesflyg.  I terminalbyggnaden planeras även ett café, en taxfreebutik samt en shop. I anslutning till terminalbyggnaden uppförs ett garage på 3500 kvadratmeter som kommer att innehålla en verkstad, tvätthall samt uppställningsytor för fordon. Transfertiden från flygplatsen till det närmaste skidområdet i Sälen är 12 minuter. Till Trysil tar transfern 40 minuter.

Faktaruta; Scandinavian Mountains Airport, byggnation av ny flygplats i Sälenfjällen

Byggherre: Scandinavian Mountains Airport

Totalentreprenör: Peab

Tidsram: Byggstart oktober 2017, beräknas stå klart för att ta emot de första flygplanen i december 2019

Arkitekt: Agnasark arkitektkontor