Solna United – Skanskas kontorshus med plats för spontana möten även på taket

Tengbom arkitekter står för gestaltningen av Solna United som är en del av utvecklingsområdet vid Solna station, Arenastaden. Bildkälla: Skanska
Vid entrén finns restaurang och café som drivs av Sabis. Bildkälla: Skanska
Bildkälla: Skanska På bottenvåningen finns gott om platser för arbete och informella möten med ljus och takvolym.
På taket ligget ”pods”, som av arkitekten Tengbom beskriv som "containerliknande mötesrum för mer otraditionella möten".

Text: Mari-Louise Paulson

Skanskas nya kontorshus i Arenastaden strax utanför Stockholm, Solna United, står nu klart. De första hyresgästerna har redan flyttat in och fler blir det. Det är ett 30 000 kvadratmeter kontorslokaler med många ytor för informella möten.

Byggnaden som ligger intill Solna station är ritad av Tengbom som tillsammans med Skanska har skapat en cirka 30 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet i gedigna material som trä, tegel och glas.
Att bygga moderna och attraktiva kontorshus är vår affärsidé där lokaler anpassas efter kunden. Invändiga material och lösningar som erbjuds är en fortsättning på husets arkitektur och gör att hela huset hänger ihop. Hyresgästerna får en bra utgångspunkt för att "branda upp" och ge sin lokal en egen identitet, säger Karin Johansson, projektchef på Skanska Fastigheter Stockholm. Som också säger att en kontorsmiljö måste vara attraktiv.
– I dag när man kan sitta var som helst och jobba handlar det om att skapa inspirerande, trevliga miljöer att vara i, där man kan göra sina arbetsuppgifter. Man vill kunna möta andra människor, vid kaffemaskinen och i gemensamma utrymmen men också kvalitativa platser för att kunna jobba ostört. En av de nya utmaningarna för kontorsmiljöer i dag är att de måste ha båda sakerna, säger Karin Johansson.

 

I Solna United har man jobbat med detta på olika sätt. I entrén finns till exempel en lobby med sju meter i takhöjd som har utformats som ett torg med läktare, restaurang och café. Platser som samtliga hyresgäster kan använda.

Byggt för möten även på taket

På det gräsbeklädda taket finns så kallade "poddar" att hyra. Det är enskilda rum på 29 kvadratmeter med fri utsikt och våningshöga glaspartier som bolagen kan använda som kontor eller konferensrum.

– Vår ambition har varit att försöka göra något utöver det vanliga. Därför har vi förstärkt i husets programmering på olika sätt med entrérummet och till exempel uppe på taket med en indragen takvåning gjord i kubisk form och ett antal chambre separé som går att hyra.

Komma till ett sammanhang
Genomgående stora ytor, med bra service kan man få igen det i hyresintäkter?
– Det är en feature som är indirekt finansierad. Vi tror på att se helhetsbilden och att det är så här kontorshus behöver se ut. Det kan inte vara en hisshall som du åker upp i och sedan går du till ditt kontor. Du vill se dina grannar, komma till ett sammanhang visuellt och kännbart. Det här är vårt sätt att uttrycka det i den fysiska miljön, säger Karin Johansson.

Ett vinnande koncept får man nog tro för Skanska jobbar vidare med flera projekt i samma område, Solna Link med cirka 40 000 lokalareal och Solna Exchange med ungefär 20 000.

Faktaruta:
Solna United, nybyggnad av kontor, restaurang, café i Arenastaden, Solna

Byggherre: Skanska Fastigheter Stockholm

Totalentreprenör: Skanska Sverige

Arkitekt: Tengbom arkitekter och Strategisk Arkitektur, hyresgästanpassningar

Omfattning: 55 000 kvadratmeter BTA

Byggkostnad: 1,3 miljarder kronor

Tidsram: Byggstart oktober 2016, klart oktober 2019