Aktuella Projekt Industri Storumans kommun bygger ett nytt vattenverk i Hemavan

Hösten 2020 ska det nya vattenverket vara helt färdigbyggt och driftsatt.

Text: Annika Wihlborg

 

Hemavan är en expansiv turistort, flera byggherrar planerar att bygga nya anläggningar och därigenom addera fler bäddar. I samband med besökstoppar under jul, nyår och påsk ökar förstås vattenförbrukningen i byn. Då når vattenförbrukningen sitt kapacitetstak, vilket gjort att Storumans kommun nu bygger ett helt nytt vattenverk i Hemavan. Hösten 2020 ska det nya vattenverket vara helt färdigbyggt och driftsatt.

 

Ett genomsnittligt dygn förbrukas drygt 350 kubikmeter vatten i Hemavan. I samband med besökstoppar under året ökar förbrukningen till drygt 900 kubikmeter, vilket är maxkapaciteten för kommunens nuvarande vattenverk.

– Vi bygger nu ett nytt vattenverk som kommer att vara dimensionerat för en mycket större och stabilare vattenförsörjning. Det finns planer på att addera drygt sextusen nya bäddar i Hemavan under de kommande åren och det nya vattenverket är förstås en viktig förutsättning för tillväxten och Hemavans fortsatta utveckling som besöksdestination, säger Tomas Nordström, teknisk chef på Storumans kommun.

 

Komplicerat ledningsarbete inleddes 2016

 

Redan 2016 inleddes arbetet med att bygga en fyra kilometer lång vattenledning från Hemavan till det blivande vattenverket. I maj 2019 påbörjades arbetet med själva vattenverksbyggnaden. Målsättningen är att kunna påbörja testkörningen av vattenverket i mars 2020.

– Just nu pågår arbetet med att bygga väggar och tak på den nya anläggningen. Under vintern påbörjas arbetet med pumpar och styrutrustning. Det har varit utmanande att bygga den fyra kilometer långa vattenledningen till Hemavan eftersom den passerar såväl Umeälven som ett myrområde. Parallellt med byggnationen av själva vattenverksbyggnaden pågår även arbetet med att bygga en vattenledning från vattenverket upp till vår reservoar, säger Tomas Nordström.

 

Faktaruta; Nybyggnad av vattenverk. Hemavans vattenförsörjning

Byggherre: Storumans kommun

Arkitekt: Månsson & Hansson

Byggentreprenör: Contractor Bygg

Projektkostnad: 40 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart maj 2019, testkörning inleds i mars 2020. Hösten 2020 beräknas vattenverket stå klart för drift.

 

Bildkälla: Storumans kommun