Gekås i Ullared bygger projektet Vesterhavsporten, Falkenbergs nya landmärke

Poolen på första våningsplanet. Illustration: Fredblad arkitekter
Strandhälsan flyttar in och de boende kan träna i gymmet. Illustration: Fredblad arkitekter
Vesterhavsporten blir med sina sexton våningar ett nytt landmärke i Falkenberg. Illustration: Fredblad arkitekter

Text: Annika Wihlborg

Vid den sydöstra infarten till Falkenberg byggs kvarteret Vesterhavsporten, som består av ett par lägre hus samt ett punkthus med sexton våningar. Här byggs 131 hyresrättslägenheter, varav merparten är tvåor och treor. Lägenheterna i de lägre husen beräknas stå inflyttningsklara i början av 2020, och höghuset under våren samma år.

Första spadtaget till Vesterhavsporten, som är beläget vid den sydöstra infarten till Falkenbergs centrum, togs i april 2018. Projektets byggherre är Gekås i Ullared, som på senare år valt att investera delar av sitt överskott i bostadsprojekt.

Gemensam takterrass med generös utsikt

I husets bottenplan byggs verksamhetslokaler. Även på det högre husets andra våningsplan planeras kommersiella lokaler. Samtliga lägenheter i punkthuset får utsiktsrum i ett burspråk med en vy i tre väderstreck, bland annat över havet och centrala Falkenberg. Högst upp i punkthuset kommer det att finnas en takterrass som är gemensam och därmed tillgänglig för samtliga boende. Med bland annat en utedusch samt möjlighet att umgås och koppla av.

 

I husets första våning flyttar Strandhälsan in, där de boende bland annat kan träna i företagets gym. Den gemensamma parkliknande innergården omsluts av kvarterets lägre fyravåningshus som också kommer att ha ett sedumtak.

 

– Delar av projektet är färdigbyggt, förbesiktningen av källaren och fyravåningsdelen genomfördes i slutet av november. För närvarande pågår arbetet med att sätta upp klinker i trapphusen samt montera kök på det sista våningsplanet i punkthuset. Vi arbetar även med en teknikrumsbyggnad på plan sjutton, säger Martin Cronholm, platschef på Peterson & Hansson Byggnads, som är projektets totalentreprenör.

 

Utmaning att kombinera byggarbete och saneringsarbete

 

Höghusdelen i projektet råkade dessvärre ut för en brand, vilket inneburit en del förseningar i tidsplanen. Saneringsarbetet av framförallt fasaden pågår fortfarande parallellt med byggarbetet. När saneringen är klar väntar bland annat arbete med vitvarumontage och fogning.

– De lägre fastigheterna i projektet kommer att vara klara till jul, den ursprungliga målsättningen var att även höghusdelen också skulle stå klart då men nu räknar vi istället med slutet av mars. Det har definitivt varit en utmaning att kombinera saneringsarbetet med byggarbetet. Vi har exempelvis ännu inte kunnat färdigställa arbetet med den gemensamma gården än, säger Martin Cronholm.