Nordens högsta kontorshus står klart i Malmö

Foto: EFN Ekonomikanalen

29-våningshuset The Point i Hyllie ger Malmö en ny skyline. 110 meter högt är det inte bara Nordens högsta kontorshus utan även Sveriges sjätte högsta hus alla kategorier. Än så länge är cirka halva huset uthyrt. ”Den ursprungliga planen var att hälften skulle vara uthyrt när vi öppnade och det har vi lyckats med”, säger Martin Thelin, projektledarchef på Peab Fastighetsutveckling Syd.

Detaljplanen krävde att fastigheten skulle bli mellan 80 och 110 meter hög. Peab och Volito – som står bakom The Point – valde att maxa höjden.

När man räknar på projektet så blir det bättre ekonomi ju mer yta man bygger. Det är mycket fasta kostnader”, säger Martin Thelin.

2019 blev ett rekordår i Malmö avseende nybyggda kontorsytor. Närmare 100 000 kvadratmeter färdigställdes. Allra hetast är Hyllie och det är mycket tack vare The Point med sina 21 000 kvadratmeter.

Trots den höga byggtakten i staden är vakanserna över lag låga.

”För nyproducerade kontor så är det generellt sett en god efterfrågan, det tycker jag. Vi har ju konkurrenter också som utvecklar nya kontor och min bild är att de flesta har lyckats ganska bra”, säger Martin Thelin.

I The Point återstår dock cirka halva ytan att hyra ut. Det här året är målet att hyra ut den andra hälften.