NCC och Oxelösunds kommun bygger förskola, skola och idrottshall

Skolan ska rymma cirka 520 elever från förskoleklass upp till årskurs 6 i en cirka 7 500 kvadratmeter
Taket öppnas och bildar ett atrium där ett stråk binder samman byggnadens olika delar.
Bibliotek, skolhälsovård, resurscentrum, särskola, pedagogarbetsrum och studietorg finns på plan två.
Sunda byggmaterial, bra akustik, låg energiförbrukning och ett bra inneklimat satsar man på.
Skolan ligger i ett område med blandad bebyggelse.

Text: Mari-Louise Paulson

NCC och Oxelösunds kommun i Södermanland, bygger Oxelöskolan med plats för 520 elever. Detta för att möta behovet av utbildningsplatser i samband med kommunens snabba befolkningstillväxt.

Skolan ska rymma cirka 520 elever från förskoleklass upp till årskurs 6 i en cirka 7 500 kvadratmeter stor byggnad. Lokaler för den kommunala musikskolan och särskola finns även med i projektet. Till detta byggs också en idrottshall.

LPP Arkitekter som står för gestaltningen beskriver skolans placering ut mot Frösängsgärde som en länk mellan skolan och skolgårdens aktivitetsområde till stadskärnans blandade bebyggelse och flerbostadshus området Frösäng från miljonprogramsåren.

Byggnaden i två plan har en gemensam huvudentré på kortsidan i sydväst mot gatan. Från långsidan i väster har skolbarnen sina entréer ut mot skolgården. I öster finns förskolans avgränsade utemiljö med egna sina entréer mot den indragna delen av förskolans gård.

Atrium som binder ihop skolan
Interiört sammanbinder ett stråk skolans och förskolans enheter. I mitten öppnas ett överbelyst atrie som binder ihop byggnadens två våningsplan. På den övre våningen kommer bibliotek, skolhälsovård, resurscentrum, särskola, pedagogarbetsrum och studietorg att finnas. På entréplanet har man placerat lokaler för skolans administration, pausrum för personal samt matsal och storkök. Kring atriet finns också ateljéer för slöjd och bild, idrottshall med omklädning och musikskolans lokaler.

Solpanel och sunda material
I projektet har man siktat på Miljöbyggnad Silver och fokus ligger därför på sunda byggmaterial, bra akustik, låg energiförbrukning och ett bra inneklimat. Till detta kommer man även att ha solceller på skolbyggnadens tak.