Coronapandemin har lett till minskat bostadsbyggande men byggbehovet är fortsatt stort

Foto: Franz Feldmanis

Boverkets nya prognos visar att antalet påbörjade bostäder minskar med cirka 15 procent i år, då 44 500 bostäder påbörjas inräknat nettotillskott genom ombyggnader. Under 2021 faller takten till 41 500 bostäder enligt prognosen. Men hur stor minskningen blir är fortfarande mycket osäkert.

- Utvecklingen av pandemin och av samhällsekonomin kan ta olika riktningar framöver. Vi bedömer att tredje kvartalet kommer att vara avgörande för byggandet, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket.

- I ett gynnsamt scenario kan fallet i bostadsbyggandet bli betydligt mindre än prognosen visar. Men om samhällsekonomin inte vänder upp som förväntat kan antalet påbörjade bostäder minska mer än prognosen visar, i synnerhet 2021.

- Småhusbyggandet håller emot ganska väl i år och kan klara krisen bäst. Vi bedömer att antalet påbörjade bostadsrätter kommer att minska något mer än antalet hyresrätter. Men utvecklingen kommer att skilja sig mycket åt i landet. säger Hans-Åke Palmgren.

Bostadspriserna och försäljningen av nya bostadsrätter har stärkts betydligt under det senaste året fram till coronakrisen. Både priser och antalet bokade bostadsrätter minskade betydligt i april, men i maj såg vi en viss återhämtning. Under de senaste månaderna har priserna utvecklats starkare för småhus än för bostadsrätter.

Före coronakrisen förefaller efterfrågan på nya bostäder ha stärkts i Storstockholm och bland större kommuner utanför storstadsregionerna efter det stora fallet som var i byggandet år 2018. I Storgöteborg och Stormalmö har byggtakten däremot varit hög under ett antal år, men vi ser nu tendenser till en mättnad. Bland övriga kommuner utanför storstadsregionerna ser vi ett ökat antal bostadsmarknader med balans, vilket påverkar byggtakten totalt sett. Inbromsningen i samhällsekonomin gör nu att utvecklingen försvagas i samtliga regioner.

Boverket utreder även det långsiktiga behovet av bostäder och kan konstatera att byggbehovet är fortsatt stort. Sannolikt behöver det tillkomma fler än 65 000 bostäder om året fram till 2027, för att möta den stora befolkningsökning som varit sedan lång tid tillbaka.

Men antalet färdigställda bostäder avtar nu. I år färdigställs cirka 53 000 bostäder, och nästa år färdigställs cirka 47 000 bostäder, enligt Boverkets prognos.