Intäktskollaps för Oscar Properties

Tomas Oneborg/SvD/TT: Det blev ett stort ras i omsättning för Oscar Properties, med vd Oscar Engelbert, under andra kvartalet – men bolaget gick ändå plus före skatt. Arkivbild.

Oscar Properties, som stämt Stockholm stad på 169 miljoner kronor efter problemen med projektet Gasklockan, redovisar en vinst före skatt på 1,5 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 39,1 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Nettoomsättningen rasade dock till 27,2 miljoner kronor, från 312,5 miljoner kronor.

Aktien i Oscar Properties rusar uppåt med drygt 28 procent efter rapporten, men har trots det tappat två tredjedelar av sitt börsvärde sedan årsskiftet.

Oscar Properties har under kvartalet förlängt lån på 244 miljoner kronor och har samtidigt beslutat om nedskrivningar för upparbetade kostnader i projektet Gasklockan på 182 miljoner kronor. Därtill kommer nedskrivningar på 125 miljoner kronor som avser projektportföljen, som görs i årsredovisningen för 2019, enligt bolaget.

Bolaget redovisar för kvartalet varken bokade eller sålda lägenheter. Enligt vd Oscar Engelbert ger dessa siffror ingen "rättvisande bild av verksamheten".

"Vi har istället valt att redovisa de projekt vi i skrivande stund har i projektportföljen för att på så sätt visa den potential som finns i den framtida utvecklingen", skriver Engelbert i en kommentar i kvartalsrapporten.