Koppartak och fasader kan motverka pandemier

Koppartak. Foto JT Roofing

I en artikel från Fast Company hävdar Bill Keevil, professor i miljövård, att koppar kan användas för att motarbeta framtida pandemier. Materialet har setts som en symbol för både hälsa och evigt liv hos många folkslag.

Av: Annika Silver

Enligt Bill Keevil eliminerar koppar både bakterier och virus. När influensavirus, bakterier som E. coli eller superbakterier som MRSA landar på de flesta andra hårda ytor kan de leva så länge som upp till fem dagar. När de däremot landar på ytor i koppar dör de direkt menar han.
I Kina kallade hade man "qi", symbolen för hälsa. I Egypten kallades det "ankh", symbolen för evigt liv. För fenicierna var referensen synonymt med Afrodite — kärlekens och skönhetens gudinna. Dessa forntida civilisationer syftade på koppar, ett material som kulturer över hela världen har erkänt sedan 5000 år bakåt.

VI har sett att när de landar på koppar så disintegreras de. Inte så konstigt att indier använder kopparmuggar att dricka ur sedan 1000 tals år. Även i USA har man kopparrör för vattenledningar till dricksvatten. Koppar har förmågan att själv-sterelisera ytor utan vare sig elektricitet eller kemikalier

Koppartillverkningen var som störst under den industriella revolutionen. Sedan dess har koppar ersatts med nyare material som plast, aluminium och rostfritt stål som ansetts modernare och ofta varit billigare. Bill Keevil menar att det nu är dags att ta in koppar som material på allmänna platser och särskilt i sjukvården.

Även om det är för sent att stoppa Corona-virusets framfart kan det vara en åtgärd för framtida pandemier menar han. I en studie från 2015 jämfördes infektionsgraden på olika sjukhus och studien fann att kopparlegeringar minskade infektionsgraden med 58%. Även om koppar är ett mer kostsamt material än t ex plast och aluminium kostar sjukhusburna infektioner den amerikanska sjukvården 45 miljarder kr per år och dödar så många som 90 000 människor per år. Keevil trycker på att det är arkitekternas ansvar att börja använda koppar i nya byggprojekt för att dra nytta av materialets unika egenskaper.