BoKlok förvärvar mark av Helsingborgshem på Drottninghög

Visionsbilder av de kommande BoKlok-kvarteren på Drottninghög i Helsingborg. T.v. flerfamiljshus med lägenheter och t.h. radhus. Observera att avvikelser kan förekomma i slutgiltig bebyggelse. Illustration: Tengbom arkitektkontor.

I februari i år tecknade BoKlok och Helsingborgshem ett samarbetsavtal med målet att BoKlok ska bygga 119 nya bostadsrätter på Drottninghög i Helsingborg. Nu har parterna signerat ett köpeavtal där BoKlok förvärvar mark av Helsingborgshem på Drottninghög.

Drottninghög i Helsingborg är en stadsdel som just nu genomgår ett utvecklingsprojekt fram till 2035, kallat projekt DrottningH. BoKlok är en av de aktörer som är med och utvecklar Drottninghög i nära samarbete med Helsingborgshem och Helsingborgs stad. Nya bostäder ska byggas och befintliga renoveras, samtidigt som man bygger ut service & infrastruktur, utvecklar grönområden och mötesplatser. Centralt i projektet är också arbete & utbildning, samt att skapa en meningsfull fritid för barn och unga.

BoKloks byggnation på området sker i tre olika etapper, som totalt kommer att skapa 119 nya hem – 31 radhus och 88 lägenheter. Ambitionen är att de första två etapperna ska stå klara till stadsmässan H22 i juni 2022 där Drottninghög är ett av tre huvudområden. Förhoppningen är att en blandning av boende- och upplåtelseformer ska bidra till ett mer attraktivt område och skapa möjligheter för både de som bor på området idag och de som flyttar hit.

- Utvecklingsarbetet på Drottninghög bygger på samverkan, både med boende och de byggaktörer som nu samverkar i utvecklingsprojektet. BoKloks bostadsprojekt kommer att komplettera området med nya och annorlunda bostadstyper som efterfrågas både av de som bor här idag och nya Drottninghögsbor. Variationen det ger i området kommer på sikt att bidra till en ökad mångfald, vilket vi ser som väldigt positivt, säger Mia Larsson, affärsutvecklare, Helsingborgshem.

Den nya bebyggelsen ingår i detaljplanen för Grönkulla på Drottninghög som håller på att arbetas fram. Beslut om den nya detaljplanen förväntas vid årsskiftet 2020/2021 och planerad byggstart är under 2021.