Ny byggnadsordning för Stockholms stad

Foto: Mynewsdesk

Nu har den grönblå majoriteten i kommunfullmäktige antagit en ny byggnadsordning för Stockholms stad. Byggnadsordningen är ett kunskapsunderlag som ger gestaltningsstöd för beslutsfattare, utvecklare, arkitekter och intresserad allmänhet när Stockholm växer. Den beskriver hur Stockholm som stad har vuxit fram historiskt, om stadslandskapets förutsättningar och stadsdelarnas karaktärer. Den innehåller också vägledningar som stöd för stadens fortsatta utveckling. Inriktningen är att utveckla staden efter samtida förutsättningar med stöd i kunskap om landskapet och befintlig bebyggelse.

– Byggnadsordningen ger en kvalitetssäkring av den långsiktigt hållbara planeringen i Stockholm. Det är ett viktigt dokument för ökad kunskap och samsyn kring hur vi utvecklar och bygger staden, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Stadsbyggnadskontoret fick i uppdrag att ta fram en ny byggnadsordning i budgeten för 2018. Byggnadsordningen godkändes av stadsbyggnadsnämnden den 28 maj 2020.

Byggnadsordningen är en del av stadens samlade strategier och vägledningar för stadens gestaltning. Där ingår förutom översiktsplanen även en ny arkitekturpolicy, en uppdatering av programmet för City samt en strategi för småhus- och villaområden. Dessutom planeras fördjupade vägledningar i specifika frågor kring arkitektur.

När allt detta är klart kommer det att finnas ett väldigt bra stöd för att fortsätta att bygga och utveckla Stockholm med högre kvalitet och bättre förutsägbarhet för alla som jobbar inom byggande och stadsplanering, avslutar Joakim Larsson.