Trafikverket avslutar arbetena på Kanaltorget i Göteborg

Trafikverket har utfört mikrotunnelborrning med hjälp av en miniatyrmodell av en tunnelborrmaskin. Foto: Trafikverket

Tidigare i veckan nådde Västlänkens deletapp Centralen en viktig milstolpe! Då lämnade Trafikverket över arbetsområdet på Kanaltorget till Göteborgs stads projekt Hisingsbron. Efter två intensiva år är man nu färdiga på Kanaltorget.

Sedan 2018 har det pågått ett intensivt arbete med flera avancerade arbetsmoment på Kanaltorget. I området har vi bland annat installerat en sänkbrunn som används vid ledningsomläggningar, utfört mikrotunnelborrning och gjutit ytterväggar samt taket till Västlänkens tågtunnel.

Sänkbrunnen på Kanaltorget används för att kunna dra ledningar under Västlänkens tunnel till vår andra sänkbrunn vid Regionens hus. Sänkbrunnen på Kanaltorget är 20 meter djup, vilket gör brunnen till en av Sveriges djupaste.

I det här området bygger vi tågtunneln med top down-metoden som innebär att vi först bygger tunnelns ytterväggar innan vi gjuter på taket. Sedan återfyller vi och återställer marken. Under hösten 2021 återvänder vi till platsen för att fortsätta arbetet med ledningsomläggningar och även installera en ny brunn.