Viktigt att den fasta inredningen i badrum är miljömässigt hållbar

Nu väljer svenskarna hållbara badrum - Kvinnor mer miljöintresserade än män. Bild: IFÖ

Allt fler svenskar värdesätter hållbara produkter i den fasta inredning av sitt badrum. Hela 7 av 10 anser att såväl vattenbesparande som miljömässigt hållbar badrumsinredning är viktigt vid val av produkter. Mest miljöintresserade är kvinnor.

Enligt en undersökning som Ifö, ett varumärke inom badrumskoncernen Geberit, låtit göra bland 1000 personer så värdesätter svenskar miljömässig hållbarhet högt när det kommer till val av fast inredning i sitt badrum. Hela 7 av 10 anser att inredning som bidrar till att minimera påverkan på miljön är mycket viktig. Intresset är störst bland kvinnor där 82 procent av kvinnorna jämfört med 59 procent av männen värderar det högt. Dessutom anser 45 procent att just badrummet är det rum man vill ska ha längst livslängd i bostaden.

– Att ta ansvar för miljön är en utveckling som ligger helt rätt i tiden. 8 av 10 tycker att lång livslängd på produkterna är viktigt eller mycket viktigt vid val av badrumsinredning. Och man prioriterar hållbara material och lösningar. Vattenbesparing tillexempel via anpassade spolventiler och modern vattensnål teknik, gynnar både miljön och plånboken, säger Petra Nilsson, Marknadschef på Geberit i Sverige.

Teknik och större badrum
Över hälften av de tillfrågade i undersökningen önskar sig ett större badrum än vad de har i dag. Många har begränsat med utrymme när såväl badkar som dusch, toalettstol och handfat ska få plats.

– Vi ser ett ökat intresse för vägghängda toaletter, vilket kan vara ett alternativ även för små badrum. Att satsa på smart förvaring är ett annat sätt att hålla badrummet rent från onödiga prylar och därigenom skapa en känsla av att badrummet är större än det faktiskt är, tipsar Petra Nilsson.

Undersökningen visar även ett intresse för moderna badrumsfunktioner där 4 av 10 svenskar uppger att modern teknik är viktig i badrummet. Då handlar det om allt från duschtoaletter till att ha en toalett som eliminerar dålig lukt, olika touch free-funktioner för spolning och belysning eller musikanläggning.

Bland män står en tv högt på önskelistan över vad man vill ha i badrummet och var sjunde man skulle gärna installera det.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord bland ett representativt urval av 1000 svenskar under 2020 av YouGov på uppdrag av Ifö.