Stommarna är resta till kvarteret Docenten, Uppsala

Kvarteret Docenten, som SKB bygger i Rosendal i Uppsala. Foto: SKB/Peter Svahn

Kvarteret Docenten har nu nått sin färdiga höjd med 10 byggda våningar och i höst kommer Uppsalas första 122 kooperativa hyresrätter att vara färdiga för inflyttning.

Stommarna är resta och takarbeten pågår på bostadskvarteret som SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, bygger i Uppsalas nya stadsdel Rosendal. Området erbjuder en kombination av stadsliv och natursköna, grönskande områden, mitt emellan två av Uppsalas stora naturreservat: Kronparken och Stadsskogen.

Minimalt energibehov

Huset byggs med stort fokus på variation, gemenskap och ett hållbart sätt att leva och bo. Lägenheterna är miljöklassade och varierar i storlek mellan ett och sex rum och kök och den lummiga gården ger plats för lek och umgänge. Kvarteret Docenten är utformat för att ha ett minimalt behov av energi och återvinner till och med energi ur vattnet som kommer från badrum och kök. Byggnaden är miljöklassad enligt Miljöbyggnad Silver och i kvarteret finns en gemensamhetslokal med wifi som möjliggör kalas, träffar och att jobba hemifrån.