Mölnlycke Kvarnen tillför 185 nya lägenheter i nya stadsdelen Mölnlycke Fabriker

Vart och ett av de tre punkthusen får sin egen unika färgskala. Bild: QPG Arkitekter

I den nya stadsdelen Mölnlycke Fabriker byggs Mölnlycke Kvarnen, ett kvarter med 185 hyresrättslägenheter på mellan ett och tre rum och kök. Med arkitektur som hämtat inspiration från den småskaliga bruksmiljön blir Kvarnen ett landmärke i Mölnlyckes nya stadsdel.

Text: Annika Wihlborg

Fullt utbyggd kommer Mölnlycke Fabriker att bestå av drygt 600 nya bostäder, en ny sporthall och flera kommersiella verksamheter. Stadsdelen hämtar inspiration från den genuina bruksmiljö som tidigare fanns på platsen. Ett av de mest spännande projekten i Mölnlycke Fabriker är Wallenstam Arena, som beräknas stå klar sommaren 2021 samt ett nytt torg, vars utformning har inspirerats av textilkonstnären Viola Gråstens textila mönster. Kvarnen, som började byggas i november 2019, består av tre punkthus med tegelfasad, trä som accent och bandtäckta sadeltak i plåt. Inflyttning i Kvarnen sker etappvis, första inflyttningen planeras till december 2021 och i mars 2022 står kvarteret helt klart.

 

bild
Kvarnen är Wallenstams Bostads andra kvarter i Mölnlycke Fabriker. Bild: QPG Arkitekter

 

Tre punkthus med brunröd och grågrön färgskala Kvarnen är Wallenstam Bostads andra kvarter i Mölnlycke Fabriker. För kvarterets arkitektoniska utformning står QPG Arkitekter.

–Vi har valt en brunröd och grågrön färgskala som knyter an till tegelarkitekturen i Mölnlyckes gamla fabriksområde.

 

bild
Kvarteret består i huvudsak av smålägenheter på mellan ett och tre rum och kök. Bild: QPG Arkitekter

Vart och ett av de tre punkthusen har fått sin egen färgskala. Lägenheterna förses med generösa fönster och stora balkonger eller uteplatser, säger Anders Eloff på Q P G arkitektur, som står för projektets arkitektoniska utformning.

 

bild
Mölnlycke Kvarnen byggs mitt i den nya stadsdelen. Bild: QPG Arkitekter

 

bild