Vintertullstorget nominerat till Årets Bygge 2021

Med utgångspunkt i ett hållbarhetsperspektiv och med respekt för den befintliga byggnaden har delar av huset bevarats och återanvänts. Fotograf: Johan Fowelin

Savana Entreprenad har lång erfarenhet av komplexa ombyggnationer och transformationsprojekt. I ett tätt samarbete med Urban Couture arkitekter har de nu lyckats med konststycket att bygga om ett kontorshus till högkvalitativa bostäder och återbruka stomme och många detaljer. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2021. Det är de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2020, som gör upp om titeln. Vinnaren koras den 18 mars och streamas genom byggindustrin.se.

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

"Vintertullstorget 1 i kvarteret Gurkan på Södermalm är ett transformationsprojekt där ett befintligt kontorshus från 90-talet har omvandlats till ett flerbostadshus. Genom att bevara kontorshusets robusta betongkonstruktion, addera en ny fasad och ytterligare tre våningar skapades 77 nya lägenheter, en livsmedelsbutik i bottenplan och ett garage för cykel- och bilparkering i källaren"