Kvarteret Daedalus nominerade till Åretsbygge 2021

Projektet har genomförts i samverkan mellan Stadsholmen och entreprenören Skanska och samma metod har applicerats på strategiska underentreprenörer. Foto: Stadsholmen

Det kulturhistoriskt blåklassade kvarteret Daedalus står på i det närmaste helig kulturmark i Gamla stan. Landhöjningen har sänkt grundvattennivån och fått träpålarna i grundkonstruktionen att exponeras för syre och ruttna. Det ledde till ett utmanande arbete med att förstärka grunden, för att rädda de historiska byggnaderna.Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2021. Det är de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2020, som gör upp om titeln. Vinnaren koras den 18 mars och streamas genom byggindustrin.se.

 Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

"Kvarteret Daedalus ligger mittemot Gamla Stans tunnelbanestation och många förbipasserande har de senaste åren nyfiket följt när de sex byggnaderna från 16- och 17- och 1800-talet fått sig ett lyft. Projektet har genomförts i samverkan mellan Stadsholmen och entreprenören Skanska och samma metod har applicerats på strategiska underentreprenörer"