Kirunas nya utbildningscentrum Kunskapsstaden står klart 2023

Kunskapsstaden byggs i centrala Kiruna och består av totalt fyra fastigheter samt fyra idrottshallar. Bild: Cedervall Arkitekter

Av Annika Wihlborg

Som en del av Kirunas nya stadskärna, som byggs tre kilometer från den tidigare stadskärnan, byggs Kunskapsstaden. Det är ett utbildningscentrum som kommer att bestå av gymnasieskola, kulturskola, idrottshall samt ett lärcentrum för vuxna.

Kunskapsstaden kommer att bestå av gymnasieskola, särskola, fyra idrottshallar, kulturskola och lärcentra för vuxna. Det är det norska byggföretaget HENT som fått i uppdrag av Kiruna kommun att bygga stadens nya kunskapskvarter. Området byggs i anslutning till den nya stadsparken. 

 

bild
Kunskapsstaden är en viktig pusselbit i arbetet med att bygga upp Kirunas nya stadskärna. Bild: Cedervall Arkitekter

 

Kunskapsstaden är ett relativt storskaligt projekt som kommer att omfatta över 39  000 kvadratmeter. Kunskapsstaden genomförs som en totalentreprenad i samverkan och ambitionen är att fastigheterna ska byggas utifrån ambitionen att uppnå kraven för Miljöbyggnad silver och Energimål guld.

Energieffektiva byggnader med treglasfönster  

– Byggnationen påbörjades sommaren 2020. Projektet består av fyra huskroppar, vår ambition är att ha tätt hus i samtliga huskroppar till sommaren 2021. En utmaning i det här projektet är förstås dess geografiska placering. Kiruna präglas stora delar av året av sträng kyla, därför fokuserar vi särskilt på att bygga energieffektiva fastigheter med tjocka väggar, treglasfönster och riktigt bra isoleringsmaterial, säger Adam Koller, projektledare för Kunskapsstaden på HENT.

 

bild
Mitt i en av fastigheterna finns ett stort atrium med ett generöst ljusinsläpp. Bild: Cedervall Arkitekter

 

Kunskapsstaden är HENTs första projekt i Kiruna. Tidigare har de byggt många projekt i Nordnorge, bland annat i Narvik och Tromsö. I anslutning till utbildningslokalerna byggs inte mindre än fyra idrottshallar, varav en med publikläktare. Dessutom byggs två fullstora hallar utan läktare samt en något mindre idrottshall. De kommer att användas både i skol - verksamheten och av det lokala föreningslivet.

–Ytterligare en utmaning i det här projektet är att få tag på tillräckligt många skickliga hantverkare. Flera stora byggprojekt pågår just nu parallellt i Kiruna, vilket förstås innebär att vi konkurrerar om samma kompetens. Vi har löst kompetensförsörjningen till det här projektet genom att ta in medarbetare från andra länder och från andra delar av Sverige, säger Adam Koller. 2023 räknar Kiruna kommun med att hela Kunskapsstaden står klar.

 

bild