Transformatorverkstaden får nytt liv

Transformatorverkstaden i Stockholm från 40-talet byggs nu om till både mindre lägenheter och co-working ytor. Här ska bli en hub för tech- och medieföretag. Foto:John Hardwick

Av Sara Schröder

En byggnad för både smart boende och kreativt arbetsliv. Det är visionen för nya Transformatorverkstaden i Stockholm, som nu byggs om för att till sommaren 2021 vara klar för inflytt.

I Hammarby Sjöstad i Stockholm ska den anrika Transformatorverkstaden från 1940-talet omvandlas till ett helt nytt koncept för företag. Här ska både färdiginredda loftlägenheter och co-workingytor skapas.

– Vi riktar oss till både större och mindre företag. Konceptet finns redan runt om i världen och den pågående pandemin har ännu tydligare kastat ljus på behovet av att kunna jobba och bo på samma ställe, säger Jacob Cronstedt, vd och grundare för företaget Ailon Group som tillsammans med Aberdeen Standard Investment har gett Arcona i uppdrag att genomföra förvandlingen.

 

bild
Foto:John Hardwick

 

Lägenheter med smarta lösningar

Loftlägenheterna kommer att vara yteffektiva med smarta multifunktionella lösningar, där exempelvis bokhyllan går att att fälla ner till en säng och tavlan går att vika ut till ett bord. Lägenheterna är möblerade och har 5-6 meter i takhöjd, loft samt stort ljusinsläpp.

– Vi har samarbetat med designern Tom Dixon för att skapa en exklusiv inredning och känsla. Varje lägenhet kommer ha ett kitchenette och vara inredd för att kunna användas till både privat tid och möten, berättar Jacob Cronstedt.

Genom ett medlemskap ges användarna tillgång till utbudet. Det kommer att finnas olika medlemskap att välja bland, det större företaget med medarbetare från hela världen kanske är i behov av att hyra både lägenheter och arbetsplatser medan den enskilde småföretagaren endast behöver tillgång till co-workingytan.

– Vi kommer att anpassa medlemskapet efter kundens behov. Vi ska vara det starkaste, bästa och mest attraktiva alternativet på marknaden, säger Jacob Cronstedt.

 

bild
Foto:John Hardwick

 

Unik atmosfär

Byggnaden kommer att erbjuda olika sorters arbetsytor. Här ska finnas möjlighet att både boka konferensrum i olika storlekar samt sitta i öppna kontorslandskap som går att skärma av med flex-väggar, allt efter stundens behov. Visionen är en hub för tech- och medieföretag. Även om inredningen blir både modern och tekniskt smart med hållbara lösningar för att minska energiförbrukningen, så bevaras den historiska känslan. Den gamla turbinhallen med tio meter i tak blir en mäktig inramning till co-workingytan och de synliga traverserna, där transformatorer tidigare lastades på tåg, behålls och ger byggnaden en tydlig karaktär. Visionen för arkitekten i projektet, +Rolf Design och Arkitektur, har varit att skapa ett nutida urbant koncept i en historisk verkstadsbyggnad, vilket även varit utmaningen.

– Utmaningen är också det unika med projektet: clashen mellan det ursprungliga husets användningssätt och samtidens. Vi ser fram emot att kunna visa upp resultatet för Stockholm, säger ansvarige arkitekten Pier Francesco Galuppini. 

 

bild