Rejlers ska energimärka av över 170 fastigheter i Nordnorge åt Statsbygg

Bild: Alejandro González/Unsplash

Rejlers har tecknat avtal med Statsbygg i Norge gällande energimärkning av över 170 fastigheter i Nordnorge. Kontraktet löper på två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

I avtalet ingår energimärkning av fastigheter i Ofoten, Lofoten, Troms, Finnmark samt på Svalbard. Bland annat kommer Sametinget, universitet och högskolor, museer, fängelser, kontorsbyggnader och gränskontrollstationer noggrant analyseras. Statsbygg utvecklar och förvaltar över 2300 fastigheter i Norge och utomlands.

- Energimärkningen indikerar hur mycket energi en byggnad förväntas förbruka. På samma sätt som vi har energiklassning på kylskåp och spisar har byggnader det också, säger Geir Liknes, som är senior energirådgivare på Rejlers Norge.   

Rejlers kommer att undersöka alla byggnader fysiskt och samla in all fakta, därefter används ett simuleringsprogram som visar energiförbrukningen för varje byggnad.

- Rejlers kommer att kartlägga potentiella och effektiva energiåtgärder i fastigheterna samt ge sin rekommendation för vad Statsbygg bör prioritera för att uppgradera byggnader med dålig energikvalitet. Det kan vara allt från att byta ut värmesystem, ersätta gamla ventilationssystem, fläktar och pumpar och isolera gamla rör, säger Geir Liknes.   

- Det är centralt för oss att följa upp politiska och nationella målsättningar för klimat och energi, och därför är det arbete vi nu inleder viktigt, säger chefsingenjör Rune Stenbro på Statsbygg.

Kravet på energimärkning av kommersiella byggnader över 1000 kvm infördes 2010, och Rejlers har gjort liknande analyser för dussintals kommuner, ett stort antal privata fastighetsägare och -förvaltare, samt ett antal fylkeskommuner de senaste tio åren. Energimärkning av byggnader är offentligt tillgänglig information.