Markanvisning för bostäder på Storsjö Strand i Östersund vinns av HSB

HSB brf Odjuret på Storsjö Strand i Östersund. Bild: HSB

HSB har vunnit en markanvisning för ca 48 bostadsrättslägenheter på Storsjö Strand i Östersund. Det vinnande förslaget ”HSB brf Odjuret” tar stor hänsyn till platsen, exempelvis får samtliga lägenheter utsikt över Storsjön och fjällen. Säljstart av de nya lägenheterna sker preliminärt 2022.

- HSB är glada över att Östersunds kommun tilldelat oss mark för att bygga bostäder på fantastiska Storsjö Strand, säger Anders Wallner, vice vd HSB Södra Norrland. Med ”HSB brf Odjuret” kan vi erbjuda bosparare, medlemmar och övriga intressenter centrala och nybyggda bostadsrätter intill Storsjön.

HSBs förslag består av ett kvarter som öppnar sig mot sjön och mot strandkanten, med en lägre byggnadsdel i mitten för att ge goda siktmöjligheter från stadssidan. Husens striktare form balanseras av en lekfull gård med upphöjda planteringsbäddar och ett gårdshus, vars sluttande tak kan användas som både soldäck och pulkabacke.

- En stram men öppen arkitektur, en spännande gårdsmiljö, ett gårdshus och café på hörnet är viktiga delar i vårt vinnande förslag ”HSB brf Odjuret”, säger Anders Wallner. Och självklart kommer samtliga boende att få utsikt över Storsjön och fjällen från balkonger och uteplatser.

”HSB brf Odjuret” omfattar ca 48 lägenheter mellan 1-5 rum och kök. Föreningen rymmer även en gemensamhetslokal med kök och uthyrningsrum, ett underbyggt parkeringsgarage, separata förråd för sommar-/vinterdäck och ett miljöhus. Närmast strandkanten placeras en enklare sjöbod, som är ett möjligt kallbadhus eller kanske kanotförråd.

Hållbarhet är också en viktig parameter vid utformningen. Projektet siktar på att nå certifieringen Miljöbyggnad Silver, bland annat genom sedumtak och solceller. Projektet har arbetats fram i samarbete med NCC Building Sweden och Arkinova Arkitekter.