EeStairs bygger tekniskt avancerad trappa till LV7 Bentinck, Haag

Lange Voorhout, gatan där LV7 Bentinck ligger.

På en av Haags huvudgator Lange Voorhout, ligger denna fina 1700-talsbyggnad som genomgått stora renoveringar. När EeStairs påbörjade bygget var det redan igång, där fanns redan en ny glasfasad på plats som gjorde hela arbetet till ett gigantiskt pussel. 

 

bild
Den dramatiska nya trappan vid LV7Bentinck (Bentinck huis) Haag.

 

Installationen av denna dramatiska trappa vid LV7 Bentinck (Bentinck huis) i Haag satte hård press och betydande tekniska utmaningar för det internationella trappspecialisten EeStairs.

 

bild
Den subtila krökningen av den nya trappan fortsätter ner till källaren. EeStairs var mycket försiktig med den exakta geometrin på ekgolvet och balustrad

 

bild

 

Efter att de utvärderat situationen arbetade ingenjör Johan Floor och hans team nära arkitektföretaget Kentie & Partners Architekten och tillsammans utvecklade de en design som gjorde det möjligt att installera denna geometriska spiraltrappa med en sömlös balustrad. Trappan skulle byggas från källaren och ansluta till byggnadens femte våningsplan.

 

bild
Receptionen är integrerad med trappan. 

Tio separata segment kranades försiktigt in genom taket för att undvika att skada korridorerna med väggar av glas. Trappavsnitten lyftes sedan och låstes i rätt positioner med mindre interna kranar och lyftar. Arbetet krävde extremt exakta beräkningar som skulle säkerställa att allt kunde millimeterpassas. Efter att segmenten svetsats ihop slipades dessa svetsar ned för att skapa en sömlös och kontinuerlig form.

 

bild
På trappans EPS-bas lades ett 20 mm tjockt europesikt ekträ som limmades fast. 

 

”Ett vakuumbord tvingar träet att anta basstrukturens form, och noggrannheten i detta system säkerställer en perfekt bindning,” Säger Johan Floor, projektledare EeStairs.

Den subtila krökning av strukturens undersida förses med EeSoffit - en lösning utvecklad av EeStairs som möjliggör komplexa former och monolitiska strukturer. Finishen
består av en mycket elastisk beläggning, viktigt med tanke på att en sådan komplex stålkonstruktion kräver en viss grad av rörlighet.

 

bild
Den spektakulära trappan är inte bara en imponerande konstruktion, den är även ett visuellt drama. 

Alla bilder: © Hans Morren