Bostäder för 900 miljoner byter ägare i Ørestad

Det framtida Bellakvarterer är hållbarhetscertifierat inom DGNB och är det första stadsområde i Danmark som får en Gold Midway-certifiering. DGNB bygger på en helhetsförståelse av hållbarhet som tar hänsyn till miljömässiga, ekonomiska, tekniska, procedurmässiga och sociala faktorer. Bellakvarter ska enligt byggaren bli ett mångsidigt grannskap där hållbarhet spelar in bland annat i bl.a. regnvattenhantering, avfallshantering och grönområden. Foto: Projektet Bellakvarter

Danska Sampension och Akademikerpension tillkännager ständigt nya köpare för nybyggda bostadsfastigheter i Köpenhamns nya bostadskvarter Bellakvarter.

De två pensionsfonderna Sampension och Akademikerpension tar ytterligare hem en vinst i Ørestad i Köpenhamn, där 18 000 kvadratmeter nya bostadsfastigheter byter ägare.

Portföljen består av bostadsfastigheterna Gads Hus och Trierhus i Bellakvarter med totalt 258 bostäder som kommer att vara färdiga senare i år.

Den nya ägaren blir den tyska kapitalförvaltaren Patrizia i en affär värd 900 miljoner DKK, framgår av ett pressmeddelande.

 - Bellakvarter är ett av de mest spännande stadsutvecklingsprojekten i Danmark, som står för att dra nytta av den växande efterfrågan på hållbara bostäder i attraktiva stadsdelar vi ser över hela Europa. Gads Hus och Trierhus har ett fantastiskt läge i det nya bostadsområdet i närheten. Skolor, grönområden, butiker och transporter som gör det möjligt att nå Köpenhamns centrum på några minuter förklarar Louise Hertz, landschef för Danmark.

 Hon fortsätter:

- Förvärvet stöder vår starka historia att investera i stabila men dynamiska stadscentra i hela Norden, som upplever kraftigt ökande efterfrågan på flexibla och centralt belägna bostäder med en stark lokal miljö. Vi fortsätter att söka denna typ av högkvalitativa bostäder över hela regionen.

 - Vi är mycket glada över att kunna slutföra en ny försäljning av bostadsfastigheter i ett hållbart område, vilket skapar en attraktiv avkastning för våra pensionskunder, säger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektör på Sampension, som tillsammans med Akademikerpension har ägt 99 procent av företaget Bellakvarter sedan 2019, då det tog över kontrollen från den finansiella investeraren Solstra Capital Partners.

Bellakvarter är en ny stadsdel i Köpenhamn som utvecklas runt Bella Center Copenhagen. Här förvandlas området till ett varierat distrikt med 2400 bostäder byggda med fokus på kvalitet och hållbarhet.

På ritbordet finns också ett nytt, internationellt affärsområde, Bella Business, som rymmer 6000 nya jobb.