Två projekt från White Arkitekter till final i WAF Awards

Studenthuset i Linköping. Bild: White Arkitekter

Finalisterna i årets upplaga av WAF Awards är nu utsedda. White Arkitekter har möjlighet att vinna två priser i den internationella tävlingen som ofta kallas VM i arkitektur. Studenthuset i Linköping och Bølgen bad- och aktivitetscenter i Drøbak, Norge har utsetts till finalister i kategorierna Higher Education and Research respektive Sport.

WAF Awards är en av världens mest prestigefyllda tävlingar i arkitektur. Festivalen och tävlingen lockar årligen över 2 200 arkitekter och kunder från hela världen. Som finalist i tävlingen blir nästa steg att presentera sitt projekt live under World Architecture Festival i Lissabon i december inför en internationellt renommerad jury.    

 

bild
Bølgen bad- och aktivitetscenter i Drøbak, Norge. Bild: White Arkitekter

 

Studenthuset, som White Arkitekter har ritat för Akademiska Hus med Peab Sverige som entreprenör, är med sina 1 000 studieplatser en identitetsskapande byggnad för hela campus. Den flerfaldigt prisbelönta byggnaden är en attraktiv mötesplats med högsta hållbarhetsprofil som bidrar till utvecklingen av hela området. Med sina sju våningar skiljer sig Studenthuset från de omgivande låga universitetsbyggnaderna. Huset är ett nytt tydligt landmärke för Linköpings universitet och campusområdets nya entré.

Lösningarna baseras på Whites praktiknära forskning för att skapa en kreativ miljö som sätter omtanke om människan främst. Dagsljussimuleringar har varit vägledande i utformningen av rummen och valen av material och parametrisk design användes för att skapa den karaktärsfulla röda fasaden som är energieffektiv och ger optimala ljusförhållanden. Studenthuset har certifierats enligt Miljöbyggnad Guld och taket är utrustat med solceller.

 

bild
– Det känns väldigt roligt att Studenthuset uppmärksammas internationellt för sina arkitektoniska kvaliteter. Projektet är ett tydligt exempel på hur arkitektur aktivt kan stärka ett varumärke, utveckla sin omgivning och att ta ut riktningen mot framtiden, säger Linda Mattsson, ansvarig arkitekt på White. Bild: White Arkitekter

 

Projektet vann Årets Bygge 2020 och Solenergipriset samma år. Det har även varit nominerat till Plåtpriset och Östergötlands arkitekturpris.

Bølgen bad- & aktivitetscenter
Högt uppe på en bergsplatå med storslagna vyer över den vackra Oslofjorden har Frogns kommun satsat på invånarnas hälsa i ett nytt bad- och rekreationscentrum. Bølgen är en tillbyggnad till en existerande handbollshall som innehåller pooler för träning, undervisning och lek, ett gym och en restaurang. I en påbyggnad på handbollshallens kontor finns kommunens enhet för psykosocialt arbeid – en funktion för mental och fysisk hälsa som riktar sig till barn och ungdomar, ibland kanske från familjer som annars inte skulle besöka anläggningen.

 

bild
Bølgen bad- & aktivitetscenter. Bild: White Arkitekter

 

– Kommunens ambition var ett folkehelsesenter och att få alla ska känna sig välkomna. Att det ska vara låga trösklar för att prova på de olika aktiviteterna i och runt anläggningen har varit viktigt genom hela projektet. Det är verkligen kul att det uppskattas och uppmärksammas, säger Thomas Landenberg, ansvarig arkitekt på White.

Tillbyggnaden till handbollshallen genomfördes på en mycket begränsad yta mellan befintliga anläggningar och en brant sluttning. Lösningen blev en kompakt anläggning där rörelser, funktioner och aktiviteter är sammanflätade i varandra i plan och sektion, vilket skapar en rik rumslig och visuell upplevelse. De flesta idrottsaktiviteterna i Drøbak samlas nu i en enda nod. Den nya entrén och receptionen tillsammans med restaurangen fungerar som den sociala länken mellan de olika aktiviteterna och skapar en yteffektiva och upplevelserika kopplingar mellan programmen. Du kan komma direkt från en skidtur i skogen till restaurangen, leka i barnpassningsområdet och se de äldre syskonen åka vattenrutschbanan eller ta en kaffe och följa en fotbollsmatch från terrassen.