Edgewood House – ett hem för en familj med funktionshinder

Översättning: Simon Matthis  

Edgewood House i Palo Alto, Kalifornien, har specialutformat för en ung familj med hörselnedsättning. Syn och känsel är därför de sinnesintryck som har varit vägledande vid planeringen av bostaden.

 

bild
Stora överhäng ger en svalkande och skuggande effekt under de varma månaderna på året. Bild: Bruce Damonte

 

bild
Full transparens mellan ute och inne gör det lättare att orientera sig i rummet, särskilt för personer med hörselnedsättning. Bild: Bruce Damonte

 

Kundens önskemål var att få en större öppen planlösning, med gott om fria siktlinjer överallt i huset. I grunden fanns en befintlig Joseph Eichler-bostad från 1950-talet i ett plan.

Det första golvplanet har byggts eller ”vecklats” ut, både horisontellt och vertikalt, för att skapa ett andra våningsplanen, med en liknande materialmix som i den befintliga delen.

Under det nya taket har ett stort mittparti tillkommit och där ryms en sovrumsalkov på andra våningen. Upphöjda och skiftande delar av strukturen används som stöd för det andra våningsplanet och trapphuset.

 

bild
De största boytorna finns på bottenvåningen. Bild: Bruce Damonte

 

De huvudsakliga boytorna finns på bottenvåningen - generösa boytor som sträcker sig långt in i det omgivande landskapet. Två befintliga sovrum och ett rum för hemmakontor har omvandlats så att de öppnar upp mot trädgården. Andra våningen rymmer två sovrum, badrum och en sovveranda.

Solpaneler, solenergibaserad vattenuppvärmning och uppsamlingssystem av regnvatten används för att minska energi- och vattenkostnader. Stora överhäng i byggnaden ger tillräckligt med skugga under de varma månaderna på året.

 

bild
Edgewood House består av ett befintligt hus signerat Joseph Eichler från 1950-talet, ett enplanshus som byggts till med en våning. Bild: Bruce Damonte

 

bild
Sovrummen ligger på övre plan med utgång till stora trädäck. Foto: Bruce Damonte

 

bild
Ingång från gården. Foto: Bruce Damonte

 

bild
Ombyggnadsprojektet har planerats för en familj med hörselnedsättning. Syn- och känselintryck har därför varit vägledande principer i arbetet. Foto: Bruce Damonte

 

bild
Trappdelen med frostglasade räcken binder ihop över- och undervåning. Foto: Bruce Damonte

 

bild
Upphöjda delar av strukturen har använts som stöd för det andra våningsplanet och trapphuset. Foto: Bruce Damonte

 

bild

Fakta, TTA:

Terry & Terry Architecture är ett arkitektkontor som fokuserar på att kombinera innovativ arkitekturteori och praktik. Företagets designkoncept sträcker sig från privathem till stadsbyggnadsprojekt. TTA har också tagit fram flera koncept för framtida infrastrukturer som integrerar arkitektur och stadsplanering.