Stor utställning om Sigurd Lewerentz öppnar i höst

Den 1 oktober öppnar ArkDes utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt.

Sigurd Lewerentz är en av de största arkitekterna i modern tid och en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige någonsin. Världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm (som han ritade med Gunnar Asplund), Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan är bara några av de platser och byggnader som han varit med att skapa. Trots sin avgörande plats i 1900-talets arkitekturhistoria, är han relativt okänd för många svenskar. ArkDes vill nu lyfta på locket till denna dolda kulturskatt genom utställningen "Sigurd Lewerentz - Dödens och livets arkitekt" som öppnar hösten 2021. I maj släppte ArkDes ett verkligt praktverk om Sigurd Lewerentz: en bok på 700 sidor formgiven av den prisbelönta designbyrån Malmsten Hellberg.

”Lewerentz skapade byggnader och landskap som omfattar alla aspekter av vad det innebär att vara människa: liv, död, födelse, begravning, kultur, mode, shopping och arbete. ArkDes har hela Lewerentz samling med 13 000 föremål och det är första gången som hans liv och arbete presenteras på detta vis i en utställning”, säger Kieran Long, överintendent och curator för utställningen.

Utställningen presenterar Lewerentz som en motståndsman som gick sin egen väg. När många av hans samtid arkitektkollegor engagerade sig in tidstypiska frågor som att lösa bostadskrisen och omfamna industrialiseringen av byggandet gick Lewerentz åt motsatt håll och skapade arkitektur med högt hantverksmässighet och integritet.

 ”Lewerentz byggnader representerar, för alla de som beundrar dem, en glimt av vad som en gång var möjligt inom arkitekturområdet. Det finns bara ett fåtal verk i modern arkitekturhistoria som nått upp till den verkshöjd som Lewerentz mästerverk gör”, säger Kieran Long.

 

bild
1 oktober öppnar ArkDes utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt. Bild: Johan Dehlin

 

Utställningen är till stora delar baserad på ArkDes samlingar men i forskningsarbetet med utställningen, som pågått i tre år, har museets intendenter dammsugit Sverige på föremål kopplade till Lewerentz. Tack vare det kan vi presentera en utställning där 1/3 av föremålen aldrig tidigare visats, fortsätter Kieran Long.

Under våren 2022 visas en installation av den hyllade filmkonstnären Amie Siegel i utställningsrummet Boxen på ArkDes. Amie Siegel gör ett filmkonstverk med utgångspunkt från arkitekturen och orglarna i Markuskyrkan och Sankt Petri kyrka. 

I maj släppte ArkDes ett verkligt praktverk om Sigurd Lewerentz: en bok på 700 sidor formgiven av den prisbelönta designbyrån Malmsten Hellberg. Boken innehåller ett omfattande bildmaterial ur ArkDes samlingar och helt nytagna fotografier av arkitektens byggda miljöer.

Praktverk om Lewerentz släpptes i maj
I maj släpper ArkDes ett verkligt praktverk om Sigurd Lewerentz: en bok på 700 sidor formgiven av den prisbelönta designbyrån Malmsten Hellberg. Boken innehåller ett omfattande bildmaterial ur ArkDes samlingar och helt nytagna fotografier av arkitektens byggda miljöer.

Sigurd Lewerentz : Dödens och livets arkitekt, visas på ArkDes 1 oktober 2021. Fri entré.

Utställningskurator: Kieran Long

Sakkunnig och redaktör för bok: Johan Örn

Utställningsproducent: Lena Landerberg

Assisterande utställningskurator: Max Ahrent

Utställningsarkitekt: Caruso St John

Grafisk design för utställning och bok: Malmsten Hellberg