Byggprojekt – lättare än väntat

Bygga om, bygga till, bygga nytt eller renovera ett hem? Är alla dessa begrepp avskräckande? Ja, för vissa innebär sådana typer av projekt stor stress och ännu större investeringar. Med all rätt. Allt som handlar om bygg kräver både tid och pengar. Den goda nyheten är att det faktiskt går att underlätta processen en hel del. Hur? En självklar fråga så klart.

Tack vare internet och digitaliseringen kan du hitta företag på nätet som kan hjälpa dig på traven. https://www.byggstart.se/ är en länk som bör titta lite närmare på. Konceptet är enkelt. Du kontaktar firman med ett eget projekt (det kan vara allt från ett nytt bygge till en mindre renovering) och inväntar offerter från deras sida. Offerterna samlas in från olika entreprenörer.

Vad ska du tänka på?

Som sagt kan du få hjälp med att kontakta en viss entreprenör och även titta på en preliminär offert men det finns vissa saker du bör tänka på själv när du står inför ett byggprojekt. Vilka är dem?

- Gör en exakt och detaljerad handlingsplan - beskriv vad du vill att entreprenören ska göra

- Titta på flera offerter - välj aldrig det första bästa byggföretaget utan titta på flera olika anbud

- Byggfirman ska passa dig – tänk på att olika entreprenörer fokuserar inom olika nischer. Vissa har mer erfarenhet av ombyggnader medans andra tar helt projekt inom renovering. Därför är det extra viktigt att välja rätt partner som passar din idé.

- Budgetera rätt och i god tid – offerter i all ära men visst är det viktigt att du själv ska veta hur mycket pengar du kan avsätta för ditt projekt. Var på det klara vad din inplanerade renovering eller bygg kan kosta och kalkylera en egen budget. Gör det i god tid och håll dig till den.

Gör en egen lista

Ovanstående lista är en preliminär och alltför generell sådan. Vi uppmanar dig att komplettera den med egna tips. En checklista är en stadig pelare för ett lyckat byggprojekt. Så sätt ihop den så fort du börjar tänka i renoverings-, eller byggbanor.