Landmärket Kronprinsen i Malmö genomgår totalrenovering

1450 blåskimrande betongelement ska pryda den nästan 80 meter höga fasaden. Foto: Stadsbyggnadskontoret Malmö Stad

Det klassiska blåskimrande höghuset Kronprinsen i centrala Malmö genomgår för närvarande en omfattande renovering. I fastighetsägaren Akelius renovering ingår bland annat det rigorösa arbetet att byta ut 1450 blåskimrande betongelement längs med fasaden.

Text: Annika Wihlborg

Kronprinsen byggdes för drygt sextio år sedan och är en av Malmös främsta landmärke med totalt 27 våningsplan. Hela Kronprinsenkomplexet består av fem fastigheter med totalt 730 lägenheter. Fastigheten är i stort behov av upprustning, de blå mosaikbitarna som pryder fasaden har bland annat börja ramla ner.

Ytterligare en viktig del av renoveringen är att förbättra isoleringen, som tidigare endast varit nio centimeter tjock. Den ersätts nu med ett tjugonio centimeter tjockt isoleringslager. Samtliga fönster byts dessutom ut och både tak och balkonger renoveras. Den inre renoveringen består dels av byte av tappvattenledningar, dels relining av avloppsledningar. Även garaget under den högsta fastigheten renoveras med ny belysning, nytt säkerhetssystem och brandskydd samt installation av musiksystem.

bild