Nya stadsdelen Skeppsbron i Jönköping - Kvarter 4 – Övertaget

Lekytan på förskolans gård. Här syns sträckmetallen på parkeringshuset. Den tredimensionella vyn kommer kvällstid vara upplyst. Illustration: Tengbom

I kvarter 4 finns funktioner som gör vardagen och livet enklare, bland annat parkeringshus, mataffär, förskola, träningsanläggning, hemsjukvård och kontor.

Av SOFIA GAD

Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast), Lidl och Jönköpings kommun har gått samman i ett samverkansprojekt där Gärahovs Bygg är totalentreprenör.

Parkeringshuset, som blir åtta våningar högt, kommer till stor del också fungera som ljudbarriär mot Jordbrovägen. Det inrymmer runt 600 platser, varav en del blir förberedda för elbilar. För att möta framtida behov är det möjligt att förse upp till 50% av platserna med laddstolpar. Delar av parkeringshuset utrustas med markvärme för att spara på miljön och slippa snöröjning vintertid. Det blir även markvärme vid den stora porten för att undvika att snö samlas vid in- och utfart från Skeppsbron.

bild
Vy från Oskarshallsgatan. Entré till förskolan och plats för hämtning och lämning. Illustration: Tengbom

Färger och material har valts i syfte att skapa ett tryggt och hållbart parkeringshus. Fasaden är i glas och coverbricks, ett tegel som skapar en tredimensionell upplevelse och ger en känsla av att vara flera byggnader fast det är en och samma. Glaset har olika nyanser och inspiration har tagits från bland annat parkeringshuset Automobilpalatset i Jönköping, ett av Sveriges äldsta parkeringshus.

bild
Entrén till Lidl. Även Friskis lokal skymtas. Här syns tydligt de stora inbjudande fönstren. Illustration: Tengbom

– Med tanke på att vi bygger på en sjöbotten har grundsättningen varit väldigt viktigt, säger Nedo Sever, verksamhetsutvecklare på JKPG Fast. Sammanlagt har vi slått ner ungefär 950 pålar i marken, med ett genomsnittligt djup på 27 meter.

Gjutasfalten som kommer läggas blir färgad rakt igenom så skulle det bli slitage från exempelvis dubbdäck kommer asfalten fortfarande behålla samma nyans. Körfälten blir grå och det ockrafärgade parkeringsfälten ger både en välkomnade känsla och skapar mer ljus. Mot förskolans innergård blir det sträckmetall som kvällstid är belyst.

– Parkeringshuset kommer vara upplyst för att skapa trygghet. Den som går där en mörk höstkväll vill kunna synas och även se ut, säger Nedo.

Med tanke på säkerheten, framförallt gällande suicidprevention, är den glasade fasaden uppe på parkeringshuset väl tilltagen och högre än vad kraven anger. Den blir även vinklad inåt för att förhindra möjligheten att klättra upp.

– Under arbetet med säkerheten har vi träffat Räddningstjänsten och tagit del av deras erfarenheter. Det har visat sig att även små försvårande detaljer har gjort stor skillnad på andra platser, säger Tina Myrén, marknadskoordinator på JKPG Fast.

 

bild
Parkeringshuset. Här syns tydligt de varma färgerna och den mjuka belysningen. Illustration: Tengbom

I samma byggnad som parkeringshuset etablerar Friskis en träningsanläggning på nästan samma plats där de en gång startade sin verksamhet i Jönköping. Lokalerna blir rymliga och i vissa delar blir det upp till 6,5 meter takhöjd. Mot Jordbrovägen etablerar Lidl en matvarubutik.

I kvarteret byggs även en förskola för 90 barn. Förskolan kommer ligga på våning 1 och 2 med ingång från Oskarshallsgatan. Gården ligger på våning 2 och står man på lekytan kan man se Munksjön rakt igenom en glasad del av byggnaden. I den här delen av kvarteret kommer även SMUAB och hemsjukvården ha sina lokaler.

– Det har varit viktigt att samsas med de andra aktörerna, för det vi har mest gott om är ont om plats, säger Nedo och skrattar. Gärahov Bygg har hållit ihop projektet på ett bra sätt och gjort ett utmärkt jobb med att hålla tidplanen.

Parkeringshuset öppnar troligtvis i augusti 2022, Friskis och Lidl i slutet av september. Förskolan beräknas vara färdigställd i slutet av oktober, ungefär samtidigt som det är tänkt att SMUAB och hemsjukvården flyttar in i sina lokaler. 

I kvarteret kommer även Skanska bygga kontor. Byggstart är planerad till 2022.

bild