Kvarteret Gladan byggs av Peab i Gällivare

Foto: Peab

Peab har fått uppdraget att bygga nya kvarteret Gladan med 85 hyreslägenheter, parkeringsgarage och affärslokaler i centrala Gällivare. Beställare är LKAB och kontraktssumman uppgår till 349 miljoner svenska kronor.

Kvarteret ligger centralt beläget i anslutning till Lasarettsgatan. Fastigheten, med hyreslägenheter och affärslokaler, byggs som en ersättning för delar av TopBostäder AB:s bestånd i Malmberget.

Entreprenaden omfattar projektering och byggnationer av totalt 85 lägenheter inom fastigheten Gladan 3 och 7 med tillhörande parkeringsgarage och affärslokaler. Gladan 1 tillägnas parkering för centrumhandeln. Byggnationerna på kvarteret innefattar tre lamellhus samt en innergård i två nivåer. Innergården är planerad med sitt- och lekytor, pergola med utemöbler, grillplats samt odlingslådor. Total byggteknisk area uppgår till cirka 15 170 kvadratmeter.

bild
Foto: Peab

– Vi vill vara med och bidra till levande och välmående samhällen i hela Sverige och är glada för förtroendet att fortsätta utveckla Gällivare. Det är ett spännande projekt som vi ser fram emot att få förverkliga tillsammans med LKAB, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab.

– Samhällsomvandlingen är en förutsättning för LKAB:s fortsatta gruvdrift och det nya kvarteret kommer att bidra till Gällivares centrumbebyggelse på ett bra sätt. Vi är glada över att nu få starta arbetet tillsammans med Peab, säger Pierre Eriksson, projektledare på LKAB. 

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i augusti 2022. Projektet beräknas färdigställas hösten 2024.

Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2022.