Index bygger ny kanalstad i Österåker

Patrik Mehks, vice vd Index Residence. Foto: Index Residence

Efter Hornsbergs Strand och Norrtälje hamn kommer nu Index Residence att bygga en helt ny stadsdel i Österåker.

- Det är vår mission, att utveckla stadsdelar, och detta är en väsentlig del av vår affärsidé, det är vårt DNA, säger Patrik Mehks, vice vd Index Residence.

Redan i höstas stod det klart att Index Residence fått markanvisningen för Östra Kanalstaden.

Under våren inleds nu arbetet med detaljplanen för området, så det går idag inte exakt att säga hur många bostäder som kommer att byggas, eller när säljstart och byggstart kommer vara.

- Men vår målsättning är att tillskapa mellan 400–500 lägenheter, säger Patrik Mehks, vice vd Index Residence, och tillägger:

- Vi har egentligen alltid varit en stadsdelsutvecklare. Vi utvecklade Hornsbergs Strand på Kungsholmen i Stockholm från ingenting till ett av Stockholms populäraste bostadsområden, och vi har varit med och utvecklat Norrtälje Hamn från att ha varit en industrifastighet till den mest intressanta stadsdelen norr om Stockholm.

För att ytterligare förstärka sin affärsidé har Index Residence tagit fram en plan för hållbar stadsutveckling. Den innefattar flera punkter, allt ifrån hur man bäst tar hänsyn till befintlig miljö och kultur, till att skapa gemenskap, trygghet och trivsel.

- Vi siktar på att framöver utveckla många fler stadsdelar, platser där människor inte bara bor, utan också lever ett bra liv, säger Patrik Mehks, vice vd Index Residence.

- Funktion och kvalitet är nycklar för att skapa en plats där människor vill leva. Det krävs mer än bostäder. Det behövs kultur, service, rekreation samt arbetsplatser.

Just nu utvecklar Index Residence stadsdelen Norrtälje Hamn. De tre egna projekten, Havstornet och Soltornet samt Orangeriet. De 298 lägenheterna är idag slutsålda, och de sista inflyttningarna sker nu till sommaren. I Norrtälje hamn har Index förutom tre bostadskvarter, byggt kontor, worklounge, gym.

- Vi vill bygga platser där människor trivs, med restauranger, aktiviteter och trygghet.

Vi ser hur viktigt det är. säger Patrik Mehks, vice vd Index Residence.