Advansia ska utveckla Ocean Space Centre i Norge

Ocean Space Centre. Foto: Snøhetta

Advansia, en del av AFRY, ingår i Statsbyggs projektorganisation för utvecklingen av Ocean Space Centre i Trondheim, som kommer att bli ett av världens mest avancerade anläggning för forskning och utbildning.

Ocean Space Centre kommer att vara centralt för att öka värdet och återuppbygga marinindustrierna lokalt, nationellt och globalt. Det kommer att bidra till den gröna omställningen av sjöfartsnäringen och säkra Norges position som en ledande sjöfartsnation.

Advansia kommer att leverera projektledning, inklusive leverans av inköpare, systematiskt färdigställande, Integrated Technical Building installations (ITB), facility management (FDVU), ekonomi- och dokumentkontroll samt logistik för byggarbetsplats.

– Vi ser fram emot att bidra med vår expertis i planeringen och utvecklingen av Ocean Space Centre. Det här är ett omfattande projekt med stort värde för samhället och vi är stolta över att kunna bidra med ett komplett team från början till slut, säger Christopher Klepsland, landschef Norge på AFRY.

Anläggning och lokaler i världsklass

Ocean Space Centre har en planerad total yta på 49 000 kvadratmeter. De tre byggnaderna kommer att innehålla våta och torra laboratorier, komplex teknisk användarutrustning, verkstäder, föreläsningssalar, kontor och mötesrum.

Som en del av projektet planeras också flera teststationer till havs – såväl runt öarna Hitra och Frøya, som utanför Ålesund och Trondheim. Byggnation är planerad att starta hösten 2022 och ska stå klart 2028.