Radar bygger hus för återbruk av återbruk

Återbrukshuset Paviljongen, Bråta återvinningscentral i Mölnlycke, Härryda Kommun Foto: Radar

Gamla lavbevuxna tegelpannor. Kasserade ytterdörrar och strimmiga badrumslampor. Allt har fått nytt liv på Bråta återvinningscentral. Ett av världens första hus för återbruk – som byggts av återbruk – har invigts i Mölnlycke utanför Göteborg.

Det kan finnas folk i grannskapet som känner igen sin gamla dörr eller sina ratade tegelpannor. Radars arkitekt Joakim Haglund har nämligen dammsugit containrarna på Bråta återvinningscentral i jakt på byggmaterial. 

– Det var inte så enkelt som man kan föreställa sig. Det finns tyvärr ingen upparbetad infrastruktur för den här formen av återbruk, säger han.

bild
Hela huset är byggt av återbruk, förutom den bärande stommen och sedumtaket. Foto: Radar

Idén kommer egentligen från ett åtta år gammalt studentprojekt på Chalmers i Göteborg. Då hade Chalmers Arkitektur, i samarbete med Härryda kommun, skapat en kurs kring Bråta återvinningscentral på temat hållbarhet. Studenternas förslag lade grunden till en konceptskiss, som senare utvecklades av kooperativet JIG Design.

Radar tog över 2016 när projektet hamnade i skarpt läge och bygglovshandlingarna skulle lämnas in.
– Men sen körde det fast. Inget byggbolag var intresserat. Vi skickade ut förfrågningsunderlag vid flera tillfällen utan att någon nappade, berättar Joakim Haglund.

bild
Foto: Radar

Tog över projektledningen
En ritning på ett hus där förutsättningarna är 75 procent återbrukat material är helt enkelt jobbig för utförarna, tror arkitekten. Även den som vurmar för cirkulärt byggande, kan känna ett visst motstånd mot att realisera ett plockepinnhus av avlagda tegelstenar.
– Till slut vände vi oss till Härryda kommun och erbjöd oss att ta över projektledningen och inköpet av material. Då fick vi med oss en byggfirma som kommunen har ett ramavtal med, säger Joakim.

Därefter började sökandet. Kommunen hade redan på planeringsstadiet 2015 gått ut med informationskampanj om att huset var på gång och bett invånarna att bidra med kasserat byggmaterial. Samtidigt hade en container för insamlandet placerats i området. Joakim Haglund började med att botanisera i den.
– Där fanns små travar av tegelpannor och högar av byggsten, en del fönster och lite brädor. Jag tog vara på det mesta, berättar han.

Resultatet har blivit ett, minst sagt, annorlunda hus. Ett Villa Villerkulla med olikfärgade dörrar och en mosaik av olika byggstenar i väggarna. Mitt i alltihop sticker en lyktstolpe upp, rätt genom taket.

– Vi hade inte koll på att den stod där. Den fanns inte på våra digitala ritningar. Lösningen blev att dela byggnaden och lägga till ett tak. Då fick vi samtidigt till ett flexibelt extrautrymme.

bild
Foto: Radar

Uppskattat hus
I september invigdes till slut det nya huset på Bråta under namnet Återbrukshuset Paviljongen. Byggnaden har tre avskärmade avdelningar där invånarna kan byta saker med varandra, och skänka prylar och kläder till biståndsorganisationen Human Bridge. Naturligtvis finns även ett rum för överblivet material från renoveringar och byggprojekt.

Eliza Farmand som är avfallschef på Härryda Vatten och Avfall berättar att Paviljongen redan har fått massor av uppskattning från Bråtas kunder och att nyheten har spridit sig över kommunen.
– Jag är supernöjd. Vårt huvudfokus är att arbeta mot ett mer hållbart samhälle. Det här huset är ett steg i rätt riktning, säger hon.

FAKTA
Beställare: Härryda kommun
Ort: Bråta Mölnlycke
Uppdrag: Återbrukspaviljong av återbruksmaterial
Radars team: Pär Thurfjell, Joakim Haglund och Charlotte Farrouch.