Masthuggskajen omvandlas till en grön och dynamisk stadsdel med bostäder, service och kontor

Poseidon planerar att bygga 130 hyresrätter på Masthuggskajen.

2019 inleddes utvecklingen och omvandlingen av Masthuggskajen, ett av Göteborgs största pågående stadsutvecklingsprojekt som ska få stadens centrum att expandera västerut. Befintliga kvarter kompletteras med nya bostäder, restauranger, förskolor, kontorsfastigheter och hotell. I Masthuggskajen planeras dessutom två nya parker och ett levande kajstråk längs med älven.

AV: ANNIKA WIHLBORG | ILLUSTRATION: KANOZI ARKITEKTER | RIKSBYGGEN

bild

Utbyggnaden av Masthuggskajen väntas pågå till 2030 och inkluderar 1300 nya bostäder, uppemot 6000 nya arbetsplatser, två förskolor, ett hotell och två nya parker: Järnvägsparken och Masthuggsparken. Det område som nu befinner sig under utveckling sträcker sig från Järntorget i öster till utkanten av Stigberget i väster. Ett mål med omvandlingen och förtätningen av Masthuggskajen är att länka samman staden med vattnet på ett tydligare sätt genom att flytta stadsbebyggelsen närmare älven. 

bild
Först ut bland Riksbyggens projekt vid Masthuggskajen blir en bostadsrättsförening med sammanlagt 135 lägenheter.

En ny halvö anläggs

De första kontorsfastigheterna längs med Masthuggskajen stod inflyttningsklara 2022 och de första bostadskvarteren beräknas vara färdigbyggda 2023. Som en del av nya Masthuggskajen anläggs även en ny halvö, där grundläggningsarbetena inletts under 2022. Bakom utvecklingen av Masthuggskajen står Göteborgs Stad och Älvstranden Utveckling i samarbete med ett konsortium av olika byggherrar.

bild
Utbyggnaden av Masthuggskajen väntas pågå till 2030.

Ökar tillgängligheten till vattnet

En övergripande vision är att Masthuggskajen ska bli grönare och erbjuda mer plats för människor att mötas och umgås. Det nya kajstråket ska dessutom öka tillgängligheten till vattnet. Göteborgs Stad strävar efter att göra Masthuggskajen till en attraktiv stadsdel för cyklar, gångtrafikanter och kollektivtrafik. Man planerar nya spårvagnshållplatser och anlägger flera nya cykelstråk. Masthuggskajens största park, Järnvågsparken, får en yta på 6000 kvadratmeter och byggs på överdäckningen av Götatunneln.

bild
Riksbyggen ska bygga flera kvarter på Masthuggskajen.