Nordens högsta kontorshus står klart

Foto: Skanska

Göteborgs skyline håller på att förändras. I stadsdelen Gårda uppförs flera nya och moderna byggnader, som sida vid sida kommer att sätta en ny prägel på staden. En av dessa byggnader är Citygate, Skanskas 144 meter höga kontorsprojekt, som tack vare ett välfungerande samarbete mellan såväl arkitekter som entreprenörer nu är ett av Göteborgs högsta landmärken.

bild
Foto: Skanska

”Ett bra exempel på hur ett samarbete bör fungera på riktigt”. Det säger chefsdesigner och huvudägare Johan Casselbrant från Kanozi Arkitekter om Citygate, Nordens högsta kontorshus. Tillsammans med den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects har Kanozi varit med i designprocessen för Göteborgs nya landmärke, som nyligen öppnat sina dörrar.

- Samspelet mellan oss och Henning Larsen Architects är ett bra exempel på hur Skanska har vågat tänka utanför boxen och sätta arkitekturen högt på dagordningen, förklarar Johan Casselbrant.

Skanska är totalentreprenör och bygger Citygate åt Skanska Fastigheter Göteborg. Byggnaden certifieras enligt WELL och miljöcertifieras enligt LEED Platinum. Det ställer stora krav på inomhusmiljön och därför har man valt att skapa en bra ljudmiljö med hjälp av bland annat de akustiska undertaken Rockfon Sonar® och Rockfon Sonar® dB, i kombination med Rockfons mattvita bärverk. Tack vare bärverkets unika yta med låg glansighet förblir det vitt från alla vinklar.

bild
Illustration: Skanska

Ett utmanande projekt

Citygate består av moderna flexibla kontor i 36 våningar, med konferenslokaler, co-working, restaurang, café och stora loungeytor, samt ett glasat atrium i de nedre planen och cykelhotell samt parkering. Johan Casselbrant berättar:

- Det var en utmaning att hantera de stora publika ytorna. Här vill man ha en stor öppenhet med en välkomnande känsla. Samtidigt måste god akustik säkerställas. Därför jobbade vi intensivt med taken och valde Rockfons akustiska undertak bakom ribbverk av trä för dessa ytor, säger Johan Casselbrant och fortsätter:

- I kontorsmiljöerna krävs annan dämpning och det är även där viktigt att hantera ljudet. Till det finns många färdiga lösningar. Här har vi använt Rockfons beprövade system som dessutom är flexibla och kan hantera all nödvändig installation, såsom belysning och kylning.

bild
Illustration: Skanska

Göteborg ändrar karaktär

För Johan Casselbrant har det varit ett spännande projekt från början till slut:

- Det som är härligt med huset är att det tar en helt annan plats i stadsbilden än innan. Hela Gårda ändrar just nu karaktär och husen ändrar hur man läser staden. Entrétorget in i byggnaden ger även mycket karaktär till platsen och erbjuder en annan dynamik i området. Det har varit mycket roligt att vara med i det här projektet, säger Johan Casselbrant.

Han kompletteras av projektchef David Carlsson från totalentreprenören Skanska, som avslutar:

- Det är inte ofta man bygger en stor pjäs som den här på denna höjd. Det har varit en trång arbetsplats med många utmaningar så vi är väldigt stolta över det vi har åstadkommit.

bild
Illustration: Skanska