Fladdermushotell byggs på Årstafältet i Stockholm

Bild: Henrik Håkansson, Artists rendering

Åtta meter maffig monolitskulptur. Och ett hem för våra bevingade vänner. Årstafältets första konstverk förenar nytta med nöje.

Ur en av Årstafältets kommande dammar ska det resa sig en åtta meter hög skulptur i infärgad svart betong, en så kallad monolit. Konstnären Henrik Håkansson ligger bakom skapelsen med arbetsnamnet "A Monument (For Bats)", som kommer att bli Årstafältets första offentliga konstverk.

- Den är både lockande och lite läskig, man vet inte var den kommer ifrån, är den från yttre rymden? säger Frida Cornell, curator och projektledare på Stockholm konst.

Henrik Håkansson utforskar naturen och den biologiska världen i sitt konstnärskap. Miljömedvetenheten kommer här i spel genom den dubbla funktionen av konstverket. För på dagarna är den även en bostad för… fladdermöss! Idag finns flera kända arter på Årstafältet.

bild
Bild: Henrik Håkansson, Artists rendering

- Det blir en plats där de kan sova. Vi hoppas att de hittar dit, säger Frida Cornell.

Det kommer att finnas en springa där fladdermössen kan flyga in, och inuti konstverket blir det lameller i trä och betong där de kan hänga. Men konstverket är inte helt okomplicerat, till exempel har ljusförhållandena på fältet undersökts med hjälp av fladdermusexperter från hela världen. Det gäller att det är tillräckligt mörkt för att fladdermössen ska vilja hänga både på fältet och inne i A Monument (For Bats).

- Jag tänker att de klarar det, de är tuffa city-fladdermöss, säger Frida Cornell.

Det finns fortfarande några utmaningar kvar att lösa, som hur spillningen från fladdermössen ska tas om hand. Men om allt går enligt planerna kommer arbetet med A Monument (For Bats) på plats att inledas under 2021. Färdigställande, invigning och inflyttning för fladdermössen får vänta tills dammarna är vattenfyllda längre fram.

- Fladdermöss behöver vatten så det funkar inte med torrlagda dammar, säger Frida Cornell.

SVEAB Anläggning har fått i uppdraget att bygga ett fladdermushotellet