Hälsosam belysning – en växande trend

Att dagsljus är viktigt för vår hälsa vet vi sedan länge. Under de senaste hundra åren har våra vanor ändrats drastiskt medan kroppen fortfarande fungerar som den gjorde när människan skapades. De flesta av oss spenderar nästan 90% av dagen inomhus, vilket ställer stora krav på våra ljusmiljöer. Inte minst för att kunna se vad vi gör, men också för att vi ska må bra, sova gott och känna oss pigga och produktiva på jobbet.

Belysning som är bra för hälsan

Biocentrisk belysning stödjer vår inre biologiska klocka, vår cirkadiska rytm, som påverkar vår hälsa. Ljuset efterliknar dagsljusets färger, intensitet och naturliga variationer över dygnet. Det ger rätt ljus vid rätt tidpunkt och vi får samma positiva effekter som om vi är utomhus – vi blir piggare, på bättre humör, mer produktiva och vi sover bättre.   

bild

Crunchfish använder Biocentrisk belysning på kontoret

Att skapa ett globalt fotavtryck är ingen lätt uppgift. Det Malmöbaserade fintechföretaget Crunchfish har tagit sig an utmaningen att förändra vårt sätt att betala med sin lösning för digitala kontanter. De erbjuder även digitala lösningar inom andra områden, som matavfall och geststyrning för smarta glasögon. Som alla innovativa och växande företag måste Crunchfish vara smidigt, snabbt och slagfärdigt - samtidigt som man måste upprätthålla en god hälsa och energinivå bland de anställda.

Biocentrisk belysning gynnar både fastighetsägare och hyresgäster

”Arbetet på Crunchfish är intensivt just nu. Jag sover mindre än normalt eftersom det finns så mycket att göra. Biocentriskt ljus håller mig alert under arbetsdagarna, och på kvällarna hjälper det mig att somna enklare. Sedan vaknar jag upp och känner mig utvilad, redo att ta mig an en ny dag. Att kunna vara fokuserad under morgontimmarna håller mig i framkant”, förklarar vd Joachim Samuelsson.

Crunchfishs kontor ligger i det blomstrande gamla hamnområdet i Malmö, i Media Evolution City-byggnaden, ett modernt co-working space som grundades 2012 i en gammal fabriksbyggnad. Kontoret har utrustats fullt ut med Biocentriskt ljus och belysningen finns även i öppna gemensamma områden. Wihlborgs som äger fastigheten har stått för installationen och debiterar kostnaden som en del av Crunchfish hyresavtal.

”Det är en bra affär för alla. Vi får bättre Health as a Service utan att göra en kapitalinvestering, och Wihlborgs höjer värdet på kontorslokalen. Det är det bästa sättet för oss eftersom vi inte tar med oss installationen om vi flyttar”, säger Joachim Samuelsson.

En hälsosammare arbetsmiljö

”Förr kände du att du blev tröttare under eftermiddagen. Du tittade hela tiden på klockan och undrade när det var dags att gå hem. Sedan vi installerade Biocentrisk belysning händer det inte längre. Nu är vårt kontorsrum som en enda stor dynamisk ljusdusch. Vi är alla mycket piggare och mår bättre. Den något ökade månadshyran är väl värd för att vara effektivare och friskare”, fortsätter Joachim.

”Vad vi gör förändrar världen, precis som BrainLit”, avslutar han.

bild

Belysningslösningar, stora som små

Belysningslösningar med Biocentriskt ljus finns för alla behov – från fristående lösningar till helt kundanpassade. Samtliga uppfyller de visuella kraven för en ljusmiljö samtidigt som de upprätthåller den cirkadiska rytmen.

Ljusets effekter är påtagliga. De som använder Biocentrisk belysning upplever positiva effekter för både individen och företaget. Bland annat förbättrad sömn, färre sjukskrivningar, ökad produktivitet på jobbet, färre olycksfall och lägre underhållskostnader. Dessutom reduceras energiförbrukningen som tillsammans med en hälsosam ljusmiljö ökar värdet på fastigheten. 

Nyfiken och vill veta mer?

Läs om andra företag som har installerat Biocentriskt ljus.

Besök vår hemsida HÄR!

Följ oss!
LinkedIn
Facebook
Instagram
Youtube