Ny bok! Jugendportaler i Stockholm sekelskiftet 1900

Foto: Bokförlaget Langenskiöld

Tvärtemot vad många tror finns det gott om vackra och spännande jugendportaler i Stockholm, som i stilens nyvunna konstnärliga frihet berättar om tiden kring sekelskiftet 1900. En tid som sjöd av liv och rörelse då man hyllade förändring och vår moderna tid tog sin början. "Skönhet för alla" var ett nytt ideal som fick betydelse för jugendtidens arkitektur. I en kosmopolitisk miljö möts de kända arkitekterna Boberg, Wickman, Lilljekvist och Bergsten, men främst de stora arkitektfirmorna Dorph & Höög och Hagström & Ekman.

Att förhöja en byggnads status med en stilig jugendportal kunde vara attraktivt och en god affär för byggherren. Samtidens moderniteter som glödlampor och elsladdar går att avläsa i ornamentiken, liksom jugendstilens nya ideal för det vardagliga och inhemska istället för det klassiskt antika. Älgar och ekorrar, tallris och kottar istället för lejonmaskaroner och akantusslingor.

Stile floreale kallas jugend i Italien och många av portalerna har blommor i dekoren, vanligast är rosor men jugendstilen gillar också ogräs som tistlar och maskrosor. Influenser från främre orienten och Japan kan också spåras. Det goda hantverket ligger i tiden och framhävs i Arts & Crafts anda. Portaler i färgstarkt kakel är något nytt, men natursten och puts är vanligast. Stilen har en särskild förkärlek för den mjuka röda sandstenen. Hela staden blir till ett konstgalleri med många fina verk i jugendstil.

bild
Rikard Larsson är författare, stenkonservator och fotograf. Han är utbildad vid Konstfack och Institutionen för Kulturvård vid Göteborgs universitet. Han har en mångsidig verksamhet som konservator bakom sig.