Delstaten Bayern bygger Tysklands första stationsbyggnad helt i trä

Så kan stationen se ut när den blir färdig. Hoppas bara att någon upptäcker en ljusare färg innan dess. Bild: Deutsche Bahn

En stationsbyggnad helt i trä byggs vid S-Bahn-stationen Zorneding i södra Tyskland. Klaus-Dieter Josel, grupprepresentant för delstaten Bayern, Bayerns byggnads- och transportminister Christian Bernreiter och borgmästare Piet Mayr slog nyligen symboliskt den sista spiken i den hållbara, nybyggda strukturen.

Den cirka 200 kvadratmeter stora mottagningshallen ska stå klar till hösten. Zorneding är den första stationen där Deutsche Bahn (DB) bygger en byggnad med hjälp av det innovativa modulsystemet.

Stationens interiör. Foto: Deutsche Bahn

– Denna miljövänliga station i Zorneding är verkligen hållbar och passar därför perfekt in på DB som en pionjär vad gäller klimat och miljöskydd. Byggnaden består helt av den förnybara råvaran trä. Den solenergi som krävs för driften kommer direkt från taket. Vi är stolta över denna innovativa och klimatvänliga tågstation, som kan bli en pionjär för stationsbyggnader i hela Tyskland. För våra resenärer erbjuder den nya byggnaden mycket komfort och mer attraktiv tillgång till tåget, sade Klaus-Dieter Josel, grupprepresentant för tyska delstaten Bayern.

Mönsterstation

- Det är fantastiskt att Tysklands första tågstation i trä byggs i Bayerns järnvägsstat. S-Bahnstationen Zornedinger kommer att bli en station, för det är där klimatvänlig mobilitet möter klimatmedvetet tänkande, byggande och sätter därmed nya standarder. Det hela visar vad som är möjligt när många drar sig åt rätt håll, betonar Bayerns transportminister Christian Bernreiter.

Deutsche Bahn sparar redan CO2 under byggandet av Zorneding-stationen genom att använda naturliga, hållbara och regionala råvaror.

Hela konstruktionen är gjord av trä invändigt och utvändigt, prefabricerades i Hemauer Holzbaubetrieb Semmler och monterades sedan på plats på bara några veckor. Inredningsarbetet kommer nu att följa under de kommande månaderna.

Från och med hösten kan resenärerna dra nytta av en väntplats, en offentlig toalett och en DB ServiceStore eller café i den nya stationen. De totala kostnaderna uppgår till cirka två miljoner euro. Fristaten Bayern subventionerar projektet med över 220 000 euro från klimatskyddspotten i Corona-investeringsprogrammet.

Även Zornedings kommun stödjer projektet med 200 000 euro och finansierar även solcellsanläggningen på taket till den nya mottagningsbyggnaden.

Solenergi

Ett modernt batteri lagrar solens energi, så överskott av solenergi kan flöda in i trafikstationens drift, även när solen inte skiner. Kommunen planerar också att göra om förgården. Förutom grönytor och nya cykelparkeringar planeras även en uteservering.

Pilotprojektet i Zorneding bygger på idén om gröna tågstationer i Horrem (Nordrhein-Westfalen) och Lutherstadt Wittenberg (Sachsen-Anhalt). Dessa stationer är byggda för att vara klimatvänliga och drivs även med förnybar energi.

Pressmeddelande Deutsche Bahn