Sweco vinner prestigefyllt designpris för ljussättning av Gubbängens fördelningsstation

Bild: Sweco Architects.

Ljussättningen av Gubbängens fördelningsstation är årets vinnare i ljus- och belysningskategorin i Design S- Swedish Design Awards 2023. Genom vacker belysning som integrerats i fasaden tar teknikbyggnaden plats i stadsrummet.

Teknikanläggningar röner vanligtvis ingen större uppmärksamhet. Men i Gubbängen utanför Stockholm står en fördelningsstation som med sina skimrande fasader och vackra ljussättning vinner det prestigefyllda Design S- Swedish Design Awards 2023. Ansvariga är Swecos ljusdesigners i nära samarbete med beställare, arkitekter och elkonsulter.

– Vi har visat att en teknikbyggnad kan bidra med skönhetsvärden i stadsmiljön och öka trivseln i området. Det är ett mycket fint erkännande för Sweco och mina kollegor att få detta pris. Det stärker både oss och betydelsen av god ljusdesign i det offentliga rummet, säger Alexandra Schremer Payén, Studiochef Ljusdesign hos Sweco Architects.

Juryns motivering:

Inkluderande design i en vackert gestaltad funktionsbyggnad. Med sin lysande fasad skapar Swecos ställverk i Gubbängen en tryggare stadsmiljö. En belysningsarmatur i det offentliga rummet som alla kan ta del av.