Euroskills - Stenhård konkurrens på Yrkes-EM i Gdansk

Olle Spetz, EuroSkills 2023. Foto: Plåt & Ventföretagen

Det blev en spännande och jämn kamp in i det sista, men tyvärr ingen medalj till Sveriges stolthet, plåtslagaren Olle Spetz. Men en femteplats i Euroskills i stenhård konkurrens är verkligen inte fy skam det heller. 

Det har varit hektiska dagar i Gdansk för Olle Spetz under Yrkes-EM som denna gång arrangerades i Gdansk i Polen. Olle, som till vardags jobbar som plåtslagare på Arnes Plåt i Alboga, tävlade mot ytterligare sex unga plåtslagare i grenen plåtslageri. Totalt medverkade 600 unga tävlanden inom 43 olika yrken då de gjorde upp om bästa yrkesskicklighet i respektive yrkeskategori.

bild
Olle Spetz, EuroSkills 2023. Foto: Plåt & Ventföretagen

Under prisutdelningen i lördags kväll visade det sig att Olle kom på femte plats, men han är långt ifrån missnöjd:

– Jag tycker jag gjorde ett riktigt bra jobb där nere. De andra gjorde det bara bättre. Schweiz som var nummer ett var väl kanske i klass för sig, väldigt vass. Kollar vi på poängen så är det väldigt tajt mellan tvåan och mig, det handlar inte om så många poäng. Ett eller två poäng till så hade jag kommit upp på prispallen. Så ibland går det, ibland går det inte.

Daniel Eriksson, chief expert för plåtslagerigrenen under Euroskills, kan bara hålla med:

– Det är väldigt små marginaler och den var på fel sida den här gången, säger Daniel.

– Min bästa upplevelse under dagarna i Gdansk var att se Olle tävla. Det engagemanget han har och den inställningen han går in med. Han är en så bra ambassadör för yrket.

Olle kan inte ta revansch nästa gång Euroskills arrangeras, eftersom han är 22 år nu och då – år 2025 – kommer han vara för ”gammal”. Däremot är han redan tillfrågad av Daniel Eriksson om att vara med och hjälpa fram nästa års tävlande.

– Jättegärna. Då vet du ju precis hur det går till. Då är man ju tillbaka i det. Det handlar om att dela kunskap, säger Olle.

bild
Olle Spetz, EuroSkills 2023. Foto: Plåt & Ventföretagen

Har du tips till andra som är sugna på att tävla?

– Först och främst tacka ja om någon frågar dig om du vill tävla. Och sen om du tackar ja så träna en jävla massa. Det blir mycket lättare när du kommer dit sen.

I arenan hade Olle Spetz ett stort stöd från en stor skara supporters, som följde hans insats med spänning. Hejarklacken bestod av
både familjemedlemmar, jobbkollegorna från Arnes Plåt i Alboga, plåtlärare samt representanter från Plåt & Ventföretagen och en del plåtslageriföretag.

Plåtslagaren från Schweiz tog som sagt hem guldmedaljen, silvret gick till Italien och Österrike fick med sig bronspengen.