Skanska presenterar framtidens urbana kontor - Sthlm 02 Studion

Foto: Skanska

Skanska Fastigheters eleganta och lekfulla lillasyster till skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad visades idag för media. Deltog gjorde ansvarig arkitektbyrå Varg Arkitekter, Sofie Hjort, projektchef Skanska Fastigheter samt den omtalade designbyrån Contem som står bakom inredningskoncept och möbler till den offentliga ytan i gatuplan.

bild
Illustration: Skanska

Sthlm 02 Studion är en del av Skanskas omfattande satsning Sthlm New  Creative Business Spaces bestående av sju kontorsbyggnader i Hammarby Sjöstad. Byggnaden ligger längs Hammarby Allé, i nära anslutning till Sthlm 01, och har en total yta om 7 450 kvm fördelat över sju våningsplan. Kontorslokaler finns i olika storlekar från 475 kvm till hela våningsplan.  Inflyttning sker i början av 2024.

bild
Illustration: Skanska

Contem, bestående av Cristian Lind och Jack Dalla-Santa, har fått fria händer att gestalta det 250 kvm stora publika utrymmet med café i bottenvåningen. Då duon arbetar med återvunna material stod det snabbt klart att det var i alm som inredningen skulle byggas.

– Almsjukan utrotar just nu hela det svenska beståendet och det går fort, bara i år (2023) tar man ner 600 almar i Stockholm. Almen är ett av våra vackraste träslag och funkar utmärkt till inredning och möbler, något vi vill påvisa med det här projektet, berättar Cristian Lind, Contem.

Huset och den övriga inredningen är ritat av Varg Arkitekter och byggnaden är pre-certifierad med LEED Platinum. Fasaderna är av prefabricerade  betongelement där man jobbat mycket med pigmenteringen samt att  inordna elementens övergångar i gestaltningen. Högst upp finns en magnifik takterrass med utsikt över det gamla kajområdet. 

bild
Illustration: Skanska

Skanska Fastigheters mål är att sänka CO2-utsläppen med 10 procent per år i sina byggprojekt. I Sthlm 02 Studion har man kommit ner till över 11 procent i reducering av klimatavtrycket. Projektet har utvecklat en egen process där man har kunnat mäta CO2-reducering per investerad krona. Åtgärderna innefattar klimatreducerad betong, återanvändning av markmassor från andra projekt, reducering av transporter samt även ett gediget jobb med att prova och utmana användandet av olika material i byggprocessen, som exempelvis pappreglar i innerväggar och undertaksplattor från återvunnen isolering. 

bild
Illustration: Skanska

Skanska Fastigheter har även, i samarbete med leverantören, samlat ihop all överbliven isolering och spill från undertaksplattor och skickat tillbaka överflödet direkt till fabriken utan mellanhänder. Sthlm 02 Studion har även en, för Skanska Fastigheter, ny och flexibel belysningslösning som ökar hållbarheten och flexibiliteten i användandet över tid.