Form och funktion kombineras i Karlstads Modulbyggda studentlägenheter

Trombonen. Foto: Rockpanel

I Karlstad har Moelven Byggmodul AB byggt 184 klimatsmarta studentlägenheter åt Wood & Hill AB. De nya lägenheterna har byggts i moduler med fokus på att vara yteffektiva, praktiska och trivsamma. Dessutom har man valt att klä husen med fasadskivor från Rockpanel, som tack vare sin speciella form och kulör ger ett livfullt uttryck som harmoniserar med husens andra material.

I Kronoparken, med närhet till Karlstad Universitet, hittar du fyra hus som utgör Trombonen. Moelven Byggmodul AB, Nordens ledande producent av industriframställda byggmoduler i trä, fick uppdraget att bygga husen med totalt 184 studentlägenheter åt företaget Wood & Hill AB.

Till husen har Rockpanel levererat fasadskivor i tre olika grå nyanser, som har kapats och monterats i ett fiskbensliknande mönster på fasaderna.

 

bild
Trombonen. Foto: Rockpanel

Lättarbetat material förbättrar arbetsmiljön

Som namnet antyder, prefabricerar Moelven Byggmodul AB sina byggnader som moduler – ett byggnadssätt som håller på att bli alltmer populärt och som passar såväl små som stora projekt.

- Vi bygger alla våra projekt i moduler, allt från flerbostadshus och skolor till äldreboenden och sjukhus. Genom att modulerna prefabriceras i en säker och torr fabriksmiljö påverkas man inte av väderförhållanden. Dessutom monteras modulerna som legoklossar, vilket gör att man inte behöver spendera lika mycket tid ute på byggarbetsplatsen. På plats färdigställs sedan diverse installationer och fasadbeklädnaden monteras, säger Tobias Rydberg, projektchef på Moelven Byggmodul AB.

För platschef Jonas Ljungberg på Moelven Byggmodul AB var fasadarbetet vid detta projekt speciellt, mycket på grund av den särskilda formen på fasadskivorna.

- Nederkanten på skivorna är formad som en pilspets och sedan har vi monterat dem i ett fiskbensmönster. Allting kom kapat och prefabricerat från fabriken, så skivdelarna var redan färdiga när de anlände på byggarbetsplatsen. Däremot behövde vi kapa till och anpassa skivorna vid bland annat fönstren. Men tack vare skivornas flexibilitet har det fungerat bra att kombinera vårt modulkoncept med Rockpanel, säger Jonas Ljungberg