Svenska innovationer hyllas - Cemvision och Novige vinnare av Startup 4 Climate 2023

Fr. vä: Jan Skoldhammer, Stefan Björklund Novige, Johan Lindehag Ellevio, Lina Bertling Tjernberg KTH, Stefan Krook GoodCause, Claes Kollberg och Oscar Hållén Cemvision.

För fjärde året i rad har svenska entreprenörer framhävts och belönats i en av Europas mest framstående innovationstävlingar med fokus på klimatnytta, Startup 4 Climate. Årets segrare, startup-företagen Cemvision och Novige, imponerade på juryn med sina fossilfria och cirkulära lösningar, närmare bestämt en energisnål cement samt en integrerad våg-, sol- och vindkraftslösning. Båda vinnarna erhåller en miljon kronor vardera och får dessutom möjligheten till coachning av den erfarna juryn.

2023 har varit ett rekordår för tävlingen med 75 anmälda bolag och över 8 200 deltagare i Folkets röst. Under onsdagskvällen pitchade de åtta finalisterna för en fascinerad publik och en mycket imponerad jury.

"Vågkraft och fossilfri cement vore två revolutionerande bidrag till energiomställningen och klimatarbetet. Årets startfält var det klart tuffaste någonsin, och jag är otroligt imponerad av det driv och den kompetens vi såg hos samtliga finalister. Tidigare års vinnare har kammat hem mångmiljoninvesteringar efter vinsten i Startup 4 Climate och vi tippar att årets vinnare har samma ljusa framtid att vänta", säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Cemvision producerar cement som anses vara resurseffektivt genom att vara fossilfritt, energieffektivt och cirkulärt. Denna innovation stöds av Bill Gates. Genom att använda mindre kalciumoxid och utvinna det från industriella restavfall istället för kalksten minskar energibehovet med 50 till 75 procent jämfört med traditionell cementproduktion. Det kan även elektrifiera processen. Cementproduktion är en källa till koldioxidutsläpp, och Cemvision adresserar detta genom sin hållbara metod.

Cemvision har sitt säte i Stockholm med vd Oskar Hållén från Växjö och medgrundaren Claes Kollberg från södra Öland.

Novige erbjuder en vågkraftslösning som skiljer sig genom att använda lättare enheter för högre effekt. Deras vågkraft inkluderar även solpaneler och vindkraft. Lösningen är enkel och effektiv med att få och robusta komponenter, likt en gammaldags trädgårdspump. Grundaren och vd:n Jan Skjoldhammer har arbetat med denna uppfinning i 35 år och flyttat från Oslo till Täby för att driva Novige. En av deras vågkraftsenheter är i drift vid Svanholmen utanför Lidingö.

”Som entreprenör är Startup 4 Climate något av det roligaste jag vet. År efter år blir vi i juryn påminda om hur mycket bra idéer och driv som finns i vårt avlånga land. Och i dessa mörka tider känns det ännu viktigare att lyfta klimathjältar som kan göra stor skillnad och inspirera andra. Vi hoppas att priset kommer väl till användning!” säger Stefan Krook, jurymedlem och grundare av GodEls.