Vinnare av Vårdbyggnadspris 2023

Illustration: Kumla kommun

Vinnarna av Vårdbyggnadspriset 2023 har tillkännagivits, de hedrades traditionellt med diplom vid Forum Vårdbyggnads höstkonferens. Jubileumsfesten och höstkonferensen hölls på Grünewaldsalen i Konserthuset i Stockholm och markerade föreningens 30-årsjubileum med en ståtlig ceremoni.

I kategorin "Rum för Vård" gick priset till Finspångs vårdcentrum, där synergier mellan innovation och samverkan tydligt framträder. Vårdcentret utmärker sig genom att erbjuda en nära och inkluderande vårdmiljö. Byggnaden imponerar med sin sobra och robusta enkelhet samt en generell struktur för flexibel användning av lokalerna både nu och i framtiden. Konceptet för vårdens omställning, som centrerat representerar, har potential att inspirera och fungera som en förebild för liknande anläggningar över hela landet. Finspångs Vårdcentrum är ett framstående exempel på hur framtidens vård kan utformas med fokus på både patienter och personliga.

I kategorin "Rum för Omvårdnad" prisades Kungsparken Vård- och omsorgsboende i Kumla för sina smarta lösningar och omtanke om helheten på detaljnivå. Byggnaden och dess rum är utformade i enlighet med en ständigt utvecklad vårdfilosofi, och därmed blir det en välkomnande och värdefull plats för både boende och personliga. Kungsparkens vårdboende står som en förebild för hur vård- och omsorgsboenden bör utformas, med fokus på utveckling och engagemang från beställare, verksamhet och förvaltning.