Historisk renovering av Skövdes anrika Skolgata 2

Fasaden renoveras på Skolgatan 2. Foto: Skövdebostäder

På Skolgatan 2 i centrala Skövde vilar en rik historia. Byggt år 1878 har detta hus tjänstgjort som en flickskola och har nu fått nytt liv genom Skövdebostäders renoveringsprojekt. Genom att använda linoljefärg och specialbeställt virke bevaras fasadens ursprungliga charm.

På ett svartvitt vykort framträder en grupp unga flickor framför skolbyggnaden från början av 1900-talet, klädda i hattar och mörka klänningar. Skolgatan 2 huserar nu Skövdebostäders kontor och PROs föreningslokal, men trots förändringarna finns det tydliga spår av dess historia som flickskola.

Teknisk servicechefen på Skövdebostäder, Mattias Eriksson, delar sina upptäckter: "En gång hittade vi gamla behållare med skrivbläck på vinden. De var säkert till för eleverna på skolan."

Renoveringen av Skolgatan 2, belägen i kvarteret Jupiter, pågår i samarbete med entreprenörerna Sandå måleri, Kaefer och Karaten. Plastfärgen som en gång täckte huset ersätts nu av linoljefärg för att återge husets autentiska utseende från den tid det byggdes. Vidare har specialbeställt virke från ett sågverk används för att bevara originaldimensionerna och husets genuina karaktär.

Eftersom huset från 1878 har utsatts för väder och vind genom åren kräver det nu en omvårdnad för att fortsätta stå starkt i framtiden. Renoveringen inkluderar åtgärder som att skydda de karakteristiska bjälkarna, kallade midjor, med plåtbeslag samt renovera fönstren. Enligt planerna förväntas renoveringen vara avslutad under sommaren, och Skolgatan 2 kommer då att stråla i sin nya gamla prakt.