Masthuggskajen - Stort byggprojekt med Elof Hansson Fastigheter, Riksbyggen och Skanska

Foto: Riksbyggen

På Masthuggskajen i Göteborg är det nu klart för ett omfattande byggprojekt där Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen går samman för att utveckla kvarteret F2 längs Första Långgatan. Skanska har tilldelats entreprenadavtalet för att ansvara för hela byggprocessen. Projektet, som har varit under planering en längre tid, markerar en viktig milstolpe med avtalet på plats.

Den nya byggnaden kommer att bestå av en tre våningar hög "sockelbyggnad" samt två sammanlänkande torn med imponerande 18 våningar. De tre nedre våningarna kommer att husera kommersiella lokaler, medan markplan reserveras för restauranger och andra utåtriktade verksamheter. Från fjärde våningen till artonde våningen kommer det att uppföras bostäder som är designade för optimalt ljusinsläpp och panoramautsikt över olika väderstreck.

Totalt kommer 114 lägenheter att skapas, fördelade mellan Riksbyggens 69 bostadsrätter och Elof Hansson Fastigheters 45 hyresrätter. Dessutom kommer 3000 kvadratmeter av byggnaden att användas för kommersiella ändamål. Byggnationen kommer att utföras som en gemensam produktionsteknisk enhet, men med en så kallad 3D-fastighetsbildning för att underlätta delningen av fastigheten.

Projektet blir en del av den stora stadsutvecklingen på Masthuggskajen och kommer att åtföljas av anläggningen av en ny Masthuggspark i närheten, vilket skapar en grönskande oas och en samlingsplats för invånarna.

– Det känns väldigt bra att vi snart startar byggnationen av ytterligare ett kvarter på Masthuggskajen. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

– Vi ser fram emot att få vara med och skapa nya bostäder i ett attraktivt läge i Göteborg. Nu ska vi bara invänta bygglov innan vi kan påbörja vårt samarbete på allvar. Det är riktigt kul med en välbehövlig bostadssatsning i dessa tider, säger Tobias Ekstedt, distriktschef, Skanska Sverige.