Nodi tilldelas Västra Götalands Arkitekturpris

Fotograf: Åke E:son Lindman.

”Nodi tar träbyggnad till nya nivåer och visar hur man bygger klokt men också spänner bågen.” Så lyder en del av motiveringen när Nodi belönas med Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Priset delades ut på Folk i Göteborg under tisdagen, där Nodi stod som segrare i hård konkurrens med några av de mest uppmärksammade byggnaderna i regionen under de senaste åren. 

Joakim Hansson, ansvarig arkitekt på White Arkitekter, tog tillsammans med Magnus Bunner emot den ärofyllda utmärkelsen. Maria Flårback som varit en av de ansvariga i projektet kunde tyvärr inte delta på plats.

– Att Nodi vinner Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris är fantastiskt roligt, och i tuffast möjliga konkurrens! Priset är ett bevis på hur otroligt viktigt det är med samspelet mellan arkitekt, beställare och byggare. Det belyser också vikten av en modig beställare som är genuint intresserad av arkitektur, säger Joakim Hansson, ansvarig arkitekt, White Arkitekter.

Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris delas ut vartannat år till ett byggnadsverk som uppförts inom regionen och som är resultat av ett gott arkitektarbete. Priset syftar bland annat till att stimulera diskussionen om arkitektur såväl inom branschen som hos allmänheten.

Det är långt ifrån första gången som Nodi uppmärksammas och belönas för sin arkitektur. För knappt ett år sedan vann Nodi priset för Göteborgs bästa byggnadsverk som delas ut av Alma och Per Olssons fond och går till den byggaktör vars byggnadsverk bäst uppfyller fondens krav på en god gestaltad livsmiljö med vikt på estetik, miljömässighet och användarvänliga lösningar. 2021 kammade Nodi hem förstapriset i kategorin "business building" på Dezeen Awards, ett av världens kanske mest prestigefyllda branschpris inom design och arkitektur.

– Det som verkligen varit avgörande för framgången med Nodi är att vi kommunicerade mycket med varandra, och att vi hade en bra dialog från början. Nodi har varit ett fantastiskt roligt projekt att arbeta med från allra första stund, säger Joakim Hansson, ansvarig arkitekt, White Arkitekter.

Juryns motivering i sin helhet:
En arkitektur som blickar mot framtiden, där tydliga ställningstaganden och noggrant övervägda beslut präglar projektet. Den tektoniska strukturen, med sitt samspel mellan bärande element och det som bärs, är enhetligt genomfört i trä i hela byggnaden. På detta sätt tas träbyggnad till nya nivåer och visar på hur man bygger klokt men också spänner bågen.