Startskott för Culture Casbah - Detaljplan på gång

Illustration: Malmö stad

Arbetsprocessen för Culture Casbahs landmärke påbörjas nu på allvar. Stadsbyggnadsnämnden beslutade på dagens möte att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att utarbeta en detaljplan för fastigheten som kommer att hysa detta framstående byggnadsprojekt.

Idéerna om ett landmärke på Rosengård har funnits under en längre tid. År 2013 vann tävlingsförslaget Culture Casbah, ett stadsutvecklingsprojekt som inkluderar en imponerande hög byggnad. Den planerade byggnaden kommer att centralt belägen i området Törnrosen, på Bennets väg. Med sina 16 våningar kommer den att vara synlig från avstånd och underlätta orienteringen i närområdet. Placeringen nära Amiralsgatan gör att byggnaden integreras i den övergripande utvecklingen inom Amiralsstaden. De nya kvarteren inom detta projekt kommer att växa fram under de kommande 20 åren och syftar till att främja ökad trygghet, hälsa och deltagande i hela Rosengård.

En grundtanke för uppdraget är att Culture Casbah ska vara en mångsidig byggnad som upplevs som öppen och tillgänglig. Bottenvåningen kommer att rymma offentliga funktioner såsom butiker eller kaféer för att ytterligare vitalisera platsen. Byggnaden kommer även att inkludera bostäder.

Byggnaden kommer att uppföras med ambitiösa klimatmål och får en noggrant genomtänkt gestaltning både som helhet och i detalj. Den ska fungera som en samlingsplats för de boende i närområdet och bli en attraktion för invånare från andra delar av Malmö, vilket i sin tur bidrar till en positiv utveckling i Rosengård. Byggnaden är avsedd att utmärka sig och ambitionen är att den ska sätta Rosengård på kartan, samtidigt som den behåller en känsla av samhörighet med området.

Stefana Hoti (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, uttrycker sin glädje över att inleda planeringen för detta efterlängtade landmärke, och betonar vikten av nära samarbete med Rosengårdsborna. Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, understryker projektets betydelse för stadens övergripande vision att bygga Malmö helt. Lars Hellström (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, ser Culture Casbah som inte bara ett landmärke för Malmös innovativa stadsutveckling utan även som en central mötesplats i hjärtat av Rosengård