Hantverkarbarometern - Minskad orderingång och behov av åtgärder

Foto: Beijer

Den senaste Hantverkarbarometern från Beijer Byggmaterial pekar på en bekymmersam trend inom hantverkarbranschen. Rapporten indikerar en påskyndande ekonomisk nedgång med minskad orderingång och ökande oro för branschens framtid. En höjning av ROT-avdraget framstår som den mest kritiska åtgärden enligt rapporten.

Resultaten från den senaste Hantverkarbarometern, som genomförs var sjätte månad, avslöjar en försämrad ekonomisk situation inom hantverkarbranschen. Av de 649 svarande hantverkarna uppger 46% en minskning i orderingången de senaste sex månaderna, vilket är 21% högre än föregående år. Samtidigt förutspår 47% en försämring av konjunkturen det kommande året. För att säkra branschens framtid i dessa oroande tider anses en utökning av ROT-avdraget vara en nödvändig åtgärd, och 65% av respondenterna anser att det viktigaste beslutet beslutsfattare kan fatta är att höja ROT-avdraget.

– Situationen för Sveriges hantverkare är allvarlig, och det krävs omedelbara åtgärder från regeringen för att bromsa nedgången i branschen. Att höja ROT-avdraget från 30% till 50% är något som vi har förespråkat länge och som förväntas generera positiva effekter genom ökad efterfrågan och fler arbetstillfällen. Vi hoppas att regeringen tar till sig av våra synpunkter och agerar för att undvika att krisen fördjupas ytterligare, säger Geir Thomas Fossum, VD på Beijer Byggmaterial.

bild
Geir Thomas Fossum, VD på Beijer Byggmaterial. Foto: Beijer Byggmaterial

I takt med den ökande oron för en försämrad ekonomi det kommande året uttrycker även 62% av respondenterna bekymmer över att branschen kan förlora viktig hantverkarkompetens. Mätningen signalerar ett betydande behov av att bevara och stärka den yrkesmässiga kompetensen för att möta efterfrågan på nya bostäder och för att genomföra de renoveringar som krävs för att minska energiförbrukningen och uppfylla EU-direktivet om byggnaders energiprestanda.

– Vi är oroliga för att viktig kompetens kan gå förlorad från branschen och att det kan bli brist på arbetskraft när marknaden vänder. Vi står inför en omfattande energiomställning, och för att lyckas med den krävs kunniga hantverkare. Detta är inte bara en fråga för byggbranschen utan är avgörande för hela samhället, säger Geir Thomas Fossum.